Обуком до лакшег запослења младих

Пон, 17.03.2014.


У оквиру Завода за запошљавање Републике Српске, основано је 9 клубова за тражење посла, који незапосленим младим људима пружају обуку те корисне информације о тржишту рада и савјете за проналазак радног мјеста.

У тим клубовима, захваљујући којима је посао добило више од 600 људи, кандидате, између осталог, уче како написати биографију, попратно писмо, како се представити послодавцу и успјешно обавити интервју.

Млади људи науче и на који начин пратити и пријављивати се на огласе за посао, како се понашати први дан на послу и како га задржати.

"У овим клубовима млади људи могу добити бесплатну помоћ и подршку у тражењу посла током троседмичне обуке те додатних шест мјесеци менторске подршке", истичу из Завода за запошљавање РС.

Да на овај начин дође до посла, успјело је Сањи Мајсторовић (21) из Градишке, за коју је клуб у њеном граду посредовао у запослењу у Фабрици текстила "Hakadesh", у којој ова дјевојка сада ради као кројачица.

Она је без претходног познавања текстилне индустрије, захваљујући охрабривању савјетодавца у клубу, остварила контакт с послодавцем и постигла свој циљ. У току пробног рада добила је квалитетну обуку и подршку садашњих колега, те је врло брзо савладала технике шивења, тако да ради већ дуже од два мјесеца.

"Кад сам чула за клуб који је при бироу, нисам очекивала да ће то искуство толико промијенити моје погледе на запошљавање. У потпуности сам захвална водитељици клуба у бироу, која ме упућивала послодавцима, охрабривала и посредовала у мом запошљавању. Помогла ми је да се припремим за разговор за посао, ускладила моју биографију према потребама ове фабрике, што је и препознао послодавац", каже она.

Мајсторовићева наглашава да млади морају да прилагоде своја очекивања кад је у питању запошљавање, али и да се активирају кроз програме сличне клубовима за тражење посла у својим локалним заједницама.

"На тај начин добиће правовремене информације о могућностима на тржишту рада и савјете који ће им засигурно помоћи да се запосле, као што је био случај са мном", увјерава Мајсторовићева.

Из клуба за тражење посла у Градишци, при Заводу за запошљавање РС, казали су нам да оваквим примјерима добре праксе настоје уложити додатне напоре како би младима, који траже посао, била пружена подршка у запошљавању и повезивању с тржиштем рада.

Амела Захировић, водитељ клуба за тражење посла у Живиницама, истиче да практикују да младим људима, који су чланови клуба, доведу послодавца, који с њима разговара, а притом их и обуче како да траже посао.

Млади људи се обучавају како и гдје да аплицирају за посао, како да прегледају огласе и слично. Људи који заврше школу често се не сналазе, па неки од њих не знају ни шта да ставе у своју биографију. Треба их мотивисати, јер постоје они који су дуже на евиденцијама Завода за запошљавање. Они кроз клубове за тражење посла добијају дамо нову енергију да иду даље.

Kако би незапослени прошли кроз обуку у клубу, услов је да буду на евиденцији бироа дуже од годину, те да су старости до 30 година, међутим, истиче да су ти услови флексибилни, те да сви заинтересовани, ако желе, могу проћи обуку.

Иначе, ови клубови настали су у склопу Пројекта запошљавања младих (YЕП), а уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу СДЦ, а до сада је отворено 9 Клубова за тражење посла у оквиру Завода за запошљавање и то у
Бања Луци, Градишци, Српцу, Зворнику, Теслићу, Модричи, Новом Граду, Рудом и Невесињу.

12.01.2021. Остали пројекти

Запошљавање радника у Републици Словенији
Из Завода за запошљавање Републике Словеније свакодневно…

Сви пројекти

30.08.2021.Публикације

Статистички билтен- јули 2021.
Статистички билтен ЈУ Завода за запошљавање Републике…

Све публикације

Вијести