У наредних годину дана посао за 120 младих

Чет, 27.02.2014.


Пројекат запошљавања младих (YЕP) који се реализује уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу данас је потписивањем уговора са 11 невладиних организација покренуо низ локалних иницијатива укупне вриједности 388.000 КМ којима ће се у наредних годину дана обезбиједити запошљавање најмање 120 младих особа широм БИХ. Уговорима о сарадњи дефинисано је и да 700 младих буде укључено у разне видове обука и активности које ће им помоћи да пронађу посао.

Циљ сарадње са невладиним организацијама је да се мотивишу младе особе до 30 година старости за активно тражење посла и подстакну локалне заједнице да дају свој допринос повећању стопе запослености младих. Планирана су три пројекта из области обраде дрвета и метала, пет пројеката из области пољопривреде, три из текстилне индустрије и један који ће развијати програм волонтирања. Активностима ће превасходно бити обухваћени млади кроз Клубове за тражење посла које је пројекат YЕП покренуо широм БИХ у сарадњи са ЈУ Заводом за запошљавање Републике Српске, Федералним Заводом за запошљавање и кантоналним службама за запошљавање. До сада је отворено 19 Клубова у којима млади пролазе тронедељну бесплатну обуку за активно тражење посла, а након тога имају и 6 мјесеци савјетодавне подршке.

- На јавни позив Пројекта за укључивање локалних НВО организација пристигло је 88 пројеката. Комисија је као кључни критериј у одабиру пројеката анализирала број младих који ће добити запослење, те ефекте које ће имати у заједници у којој се спроводи. Пројекат ће финансирати ове активности бесповратним грантовима у износу од 270.000 КМ, док ће се преосталих 30 посто финансирати из буџета НВО организација и локалних заједница – изјавио је Ранко Маркуш, руководилац YЕП пројекта.

Активности НВО иницијатива биће спроведене у укупно 10 градова, а подразумевају обуку младих за обављање дјелатности из наведених подручја рада и пружање подршке за самозапошљавање или помоћ у запошљавању. Кроз ову иницијативу такође ће бити урађена серија истраживања о ставовима младих и капацитетима цивилног друштва за њихово запошљавање.

Пројекат је у периоду 2008-2011.године дао значајан допринос позитивним промјенама на тржишту рада у БиХ, а коначни резултат прве фазе је унапређење активних мјера на тржишту рада, чијим је спровођењем запослење добило 1521 особа, а 2888 особа је прошло различите врсте едукација које би им требале олакшати будуће запослење. Од почетка друге фазе пројекта у октобру 2011. године до сада је само кроз учешће у Клубовима за тражење посла запослено око 600 младих. Обзиром на значајно проширење мреже ових Клубова, очекује се да ће до краја пројекта (март 2015. године) посао пронаћи још 600 младих, али и да ће развојем услуга служби за запошљавање бити развијене услуге од којих ће дугорочно млади, али и цијело друштво имати значајне користи.

15.02.2021. Пројекти ЗЗЗРС

Програм подршке запошљавању Рома у Републици Српској у 2021. години
 ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске реализује…

Сви пројекти

12.01.2021. Остали пројекти

Запошљавање радника у Републици Словенији
Из Завода за запошљавање Републике Словеније свакодневно…

Сви пројекти

11.05.2021.Публикације

Истраживање тржишта рада у Републици Српској 2020/2021. година
Истраживање тржишта рада у Републици Српској 2020/2021. година

Све публикације

Вијести