Само трећина незапослених активна у тражењу посла

Нед, 16.03.2014.


Пројекат запошљавања младих (YЕП), који се реализује уз финансијску подршку Швицарске агенције за развој и сарадњу, објављује резултате анкетирања клијената јавних служби за запошљавање. Према истраживању проведеном на репрезентативном узорку у бироима за запошљавање Добој и Ново Сарајево, само трећина од укупног броја пријављених незапослених је активна у тражењу запослења, док су двије трећине немотивиране или незаинтересоване за проналазак посла.

Наиме, у Бироу Добој тек 26% анкетираних свакодневно или повремено прати објављене огласе и пријављује се на њих, док је у Новом Сарајеву тај број нешто виши и износи 41%. Анализа старосне структуре указује на забрињавајуће велику неактивност особа изнад 30 година: у Добоју је чак 73% њих неактивно док је у Новом Сарајеву тај постотак 53%. У Добоју је неактивност примјетна чак и међу особама у доби до 30 година и износи 57% док је у Новом Сарајеву њихова неактивност на разини од 29%.

Поред података о ријетком пријављивању на објављене огласе, на неактивност значајног броја незапослених указују и подаци о малим процентима особа које су у посљедњих 12 мјесеци похађали курсеве са циљем унапређења властитих знања и вјештина (само 6% у Добоју и 13% у Новом Сарајеву) као и скоро занемарљиви проценти особа које су биле укључене у волонтерски рад (3% у Добоју и 7% у Новом Сарајеву).

Резултати истраживања указују да је задовољство клијената јавних служби за запошљавање на релативно задовољавајућем нивоу. У Новом Сарајеву је 39% корисника задовољно пруженом услугом, док је 34% њих индиферентно, али и даље се не изјашњавају као незадовољни. У Добоју је бројка задовољних натполовична и износи 53%, док је број неодлучних 28%. Ова оцјена је, међутим, уско везана за очекивања незапослених од службе, а истраживање указује да су корисници услуга служби доминантно користили само три услуге: осигурање права на здравствено осигурање, издавање потврда, захтјева и остала администрација, те новчане накнаде.

Стога се може закључити да клијенти задовољство исказују пруженим административним услугама. Закључци истраживања подвлаче потребу проширивања услуга јавних служби за запошљавање, посебно у смјеру успостављања квалитетног савјетодавног рада са незапосленим лицима, те на активан рад са послодавцима, како би се службе за запошљавање постале ефикасније у свом основном мандату – посредовању при запошљавању.

20.03.2017. Пројекти ЗЗЗРС

Пројекат  “Заједно до посла” у 2017. години
ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске реализује Пројекат…

Сви пројекти

15.06.2017. Остали пројекти

Запошљавање радника у Републици Словенији
Из Завода за запошљавање Републике Словеније свакодневно…

Сви пројекти

12.01.2011.Публикације

Пронађите посао уз нашу помоћ
ТРАЖЕЊЕ ПОСЛА, САДА ЈЕ ВАШ ПОСАО! ИАКО ЈЕ ЈЕ ТРАЖЕЊЕ ПОСЛА…

Све публикације

Вијести