У Зворнику презентовани Пројекти запошљавања


Сри, 18.05.2016.

Данас су у Зворнику презентовани пројекти запошљавања које спроводе Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и ЈУ Завод за запошљавање, као и пројекат који спроводи Градска управа Зворник у сарадњи са Заводом за запошљавање.

Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић рекао је на конференцији за новинаре да ће у овој години Завод за запошљавање заједно са Владом Републике Српске издвојити 15.000.000 КМ за пројекте запошљавања и самозапошљавања, што је у односу на претходну годину повећање, јер је прошле године издвојено 9.200.000 КМ.

Циљ нам је да запослимо 3.200 лица у овој години и наш акценат је на запошљавању тешко запошљивих категорија. У овој години ће се реализовати четири пројекта самозапошљавања и запошљавања код послодавца. Средства по једном кориснику су од 4.000 КМ па до 9.500 КМ. Битно је истаћи да смо по Пројекту запошљавања младих у статусу приправника планирали средства за суфинансирање запошљавања укупно 624 лица од којих је 274 дјеце погинулих бораца, а колико их укупно и има на евиденцији незапослених Завода. Средства намјењена за финансирање дјеце погинулих бораца по пројекту приправника у потпуности финансира Завод.

Јавни позив по свим Пројектима отворен је до 4. јуна и користим прилику да позовем наше привреднике да аплицирају преко наших Бироа и Филијала. Завод је на располагању свима и вјерујем да ћемо ова средства искористити на веома квалитетан начин и директно утицати на питање незапослености у Републици Српској – рекао је Вујичић.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић је, презентујући пројекат запошљавања и самозапошљавања локалне заједнице, истакао да је у градском буџету обезбјеђено 320.000 КМ за запошљавање 85 лица.

– Ова средства ће помоћи да тридесетак наших младих суграђана добију прво запослење као трајно, то су дјеца свих образовних профила из категорија дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида и очекујемо ће се ту врло брзо бити расписани конкурси од стране послодаваца. Такође, у нашем програму је и 55 приправника, све финансирано из локалног буџета истакао је Стевановић.

Шеф зворничког Бироа за запошљавање Горан Петровић напоменуо је да се путем пројеката запошљавања у претходној години у Зворнику запослило 125 лица и издвојено је око 500.000 КМ и додао да је и ове године велико интересовање од стране послодавца и незапослених лица за пројекте запошљавања које реализује Завод.

Директор Завода за запшљавање Мирослав Вујичић данас је најавио да је новим Статутом Завода граду Зворнику враћен статус Филијале за запошљавање.

Вијести