Позитивна прича - „АГРОЈАПРА” ПЗ Нови Град

Пет, 04.05.2018.


„Агројапра” ПЗ послује од 2000. године у мјесту Доњи Агићи-Општина Нови Град.

Основни циљ задруге је организовање примарне производње код пољопривредних произвођача и посредовање између чланова и произвођача млијека - „Млијеко продукт” д.о.о. Козарска Дубица ради откупа и продаје.

Задругари су временом подизали засаде воћа, а задруга је покренула мале производне капацитете. Имају у власништву сушару за производњу сушеног воћа, првенствено шљиве, а производе и суше и чипс од јабуке.

Задруга посједује и хладњачу за складиштење воћа, те мини уљару за производњу хладно цијеђених уља од бундеве и сунцокрета.

У оквиру задруге, на рјечици Јапра, оспособљена је воденица за производњу интегралног, раженог, кукурузног те брашна од хељде и бундеве. Уз производњу брашна, производе хљеб и пецива, а те производе пласирају на подручја Новог Града и Приједора.

Задруга већ дуго година успјешно сарађује са Заводом за запошљавање. Поред учешћа у Пројекту запошљавања лица у привреди, задруга од 2012. године редовно учествује у Пројекту запошљавања приправника, тако да је до сада 6 незапослених лица са ВСС - технолога, засновало радни однос као приправници. Сви радници, примљени по пројектима остају у радном односу и након истека пројеката. Сама директорица у Задругу је дошла као приправник по једном од пројеката Завода, те наглашава значај подршке младим људима у развоју и стицању искуства.

У наредном периоду планирају производњу сирева - меког и тврдог те изградњу смјештајних капацитета за развој сеоског туризма, што би требало допринијети додатном запошљавању радника.  

Све вијести

Остале вијести

19.04.2018. Пројекти ЗЗЗРС

Програм обуке, доквалификације и преквалификације у 2018. години
ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске реализује „Програм…

Сви пројекти

03.08.2016.Публикације

Статистички Билтен - април 2018.
Статистички Билтен ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске

Све публикације