Позитивна прича - „АГРОЈАПРА” ПЗ Нови Град

Пет, 04.05.2018.


„Агројапра” ПЗ послује од 2000. године у мјесту Доњи Агићи-Општина Нови Град.

Основни циљ задруге је организовање примарне производње код пољопривредних произвођача и посредовање између чланова и произвођача млијека - „Млијеко продукт” д.о.о. Козарска Дубица ради откупа и продаје.

Задругари су временом подизали засаде воћа, а задруга је покренула мале производне капацитете. Имају у власништву сушару за производњу сушеног воћа, првенствено шљиве, а производе и суше и чипс од јабуке.

Задруга посједује и хладњачу за складиштење воћа, те мини уљару за производњу хладно цијеђених уља од бундеве и сунцокрета.

У оквиру задруге, на рјечици Јапра, оспособљена је воденица за производњу интегралног, раженог, кукурузног те брашна од хељде и бундеве. Уз производњу брашна, производе хљеб и пецива, а те производе пласирају на подручја Новог Града и Приједора.

Задруга већ дуго година успјешно сарађује са Заводом за запошљавање. Поред учешћа у Пројекту запошљавања лица у привреди, задруга од 2012. године редовно учествује у Пројекту запошљавања приправника, тако да је до сада 6 незапослених лица са ВСС - технолога, засновало радни однос као приправници. Сви радници, примљени по пројектима остају у радном односу и након истека пројеката. Сама директорица у Задругу је дошла као приправник по једном од пројеката Завода, те наглашава значај подршке младим људима у развоју и стицању искуства.

У наредном периоду планирају производњу сирева - меког и тврдог те изградњу смјештајних капацитета за развој сеоског туризма, што би требало допринијети додатном запошљавању радника.  

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

18.08.2023.Публикације

Статистички билтен- јул 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец јули 2023.

Све публикације