Активне мјере Завода за запошљавање Републике Српске значајна су подршка одрживом предузетништву младих у сеоским домаћинствима

Чет, 24.11.2022.


Млади пољопривредници враћају наду у живот на селу у Српској.

Један од њих је и Остоја Лакић из србачког села Дуго Поље. Он је примјер успјешног, младог и вриједног човјека који је остао да живи и ради у свом породичном сеоском домаћинству и своју дјецу учи правим породичним вриједностима. Остоја је по занимању ветеринарски техничар и дуго година је био на евиденцији бироа Србац као незапослено лице.

Након савјетодавних обука и едукација у Клубу за тражење посла Србац, Остоја је одлучио да поднесе захтјев за самозапошљавање по Програму подстицања развоја предузетништва код младих старости до 35 година - „стартап (start-up) Српска”.

Након успјешно завршене обуке из предузетништва, коју је организовао Завод и квалитетног бизнис плана, он је добио значајан подстицај Завода и покренуо свој властити бизнис. С обзиром на то да је наведени пројекат био првенствено одржив и инвестициони, те да је износ одобрених средстава био  значајан, контрола и мониторинг од стране Завода је трајао пуне три године.

Након завршене посљедње контроле, у новембру ове године, резултати су и више него сјајни - Остоја је одржао своју бизнис идеју и проширио своје пословање. Данас каже да је срећан и задовољан животом на селу. Између осталог, посједује фарму са око 600 свиња, а осим производње, оформили су и мини-клаоницу у којој врше клање и даљњи пласман полутки. Од ове године почели су да врше и услужно печење прасади и дистрибуцију у ,,Корт маркетеˮ на тржишту Републике Српске. 

,,Одрастао сам у породици која је одувијек цијенила рад и поштење. Од малих ногу помагао сам одраслима у свему и тиме стекао здраве радне навике”, рекао је Остоја. Он је истакао огромну захвалност и немјерљив значај финансијске подршке Завода за запошљавање Републике Српске, јер смо му у кључном тренутку покретања бизниса били подршка и вјетар у леђа.

,,Уз много труда и рада, али и подршку Завода проширио сам своје пословање, набавио пољопривредну механизацију и машине за модернији рад на фарми. Одувијек сам желио да у свом домаћинству изградим један квалитетан, одржив и препознатљив бренд од којег моја породица може лијепо да живи”, нагласио је Остоја. У томе је и успио, а у наредном периоду планира да прошири своју производњу и повећа број запослених радника.

Он поручује младим људима да остају на својим имањима, да аплицирају за различите подстицаје, те да уз рад и труд и адекватну институционалну подршку, живот на селу може бити итекако садржајан и продуктиван.

Ми смо заиста поносни јер смо на почетку препознали визију и идеју овог младог човјека и подржали га на његовом путу развоја и напредовања. Пројекти Завода имају за циљ смањење незапослености и побољшање свеукупног економског и привредног развоја наше земље.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

29.07.2022.Публикације

Статистички билтен- јун 2022.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за мјесец јун 2022.

Све публикације