Чолаковић: „Алумина“ охрабрујући примјер запошљавања

Пет, 10.10.2014.


Директор Завода за запошљавање Републике Српске Милко Чолаковић рекао је данас у Зворнику да компанија „Алумина“ представља охрабрујући примјер када је ријеч о запошљавању и стварању услова за отварање нових радних мјеста у Српској.

„Због свега што се чини и планира у овој фабрици у области запошљавања, `Алумина` ће имати подршку и приоритет код Завода за запошљавање Републике Српске приликом наредних пројеката“, истакао је Чолаковић након састанка са менаџментом „Алумине“.

Чолаковић је рекао да је током састанка са челницима Фабрике информисан о развојним бизнис плановима „Алумине“, који својом реализацијом, кроз нове инвестиционо-производне пројекте, треба да омогуће услове за пријем 300 до 500 нових радника.

„То су заиста охрабрујући подаци. Завод за запошљавање ће заједно са Заводом за образовање одраслих, пратити захтјеве `Алумине` за кадром, да би обезбиједили потребна занимања, посебно трећег и четвртог степена“, истакао је Чолаковић.

Према његовим ријечима, на евиденцији Завода за запошљавање тренутно је 144.000 незапослених, док ће ове године, кроз пројекте које реализује Завод, посао добити око 2.500 лица.

Предсједник Управног одбора „Алумине“ Миле Матић напоменуо је да се у Фабрици интензивно ради на новим пројектима и диверзификацији производног програма, који би требало да обезбиједи повећање производног капацитета и пласман производа на инострано тржиште.

„Компанија `Алумина` извози производе у 22 земље Европе и свијета. Пред фабриком је много изазова тако да људске ресурсе сматрамо веома важним питањем за реализацију наших планова“, истакао је Матић и додао да се у фабрици посебно ради на обезбјеђивању услова за запошљавање људи, али да је, при томе, потребно да се припреми и тржиште.

Истичући да образовни систем треба прилагодити потребама привреде, Матић је навео да је због оскудне потребе појединих дефицитарних занимања неопходна већа интеграција привредних субјеката са факултетима и другим образовним установама.

„Потребан је дуг период да се људи припреме и обуче за рад у оваквим производним системима“, рекао је Матић, оцјенивши да је на тржишту рада велика неусклађеност кадрова и занимања потребних за привреду и рад у производном процесу.

У сарадњи са Заводом за запошљавање, у „Алумини“ је у току реализација пројекта пријема приправника кроз пројекат „први посао“, гдје ће бити ангажовано 25 високообразованих кадрова различитих профила.

Састанку су присуствовали и помоћници директора „Алумине“ Стево Савић и Андрија Кулић, те шеф Бироа за запошљавање Зворник Горан Петровић, саопштила је Служба за односе с јавношћу ове компаније.

Основна дјелатност компаније „Алумина“ је производња глинице, хидрата, зеолита, воденог стакла.



(Срна)

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

10.03.2023.Публикације

Статистички билтен- јануар 2023.
СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН ЈУЗЗЗРС ЈАНУАР 2023.

Све публикације