Делегација Националне службе за запошљавање Републике Србије у посјети Заводу

Пет, 24.03.2017.


У циљу унапређивања међународне сарадње у области социјалне политике и послова запошљавања, а у складу са Споразумом о успостављању паралелних веза између Републике Србије и Републике Српске и Споразума о међународној сарадњи, делегација Националне службе запошљавања Републике Србије на челу са директором Зораном Мартиновићем боравила је данас у радној посјети ЈУ Заводу за запошљавање Републике Српске.

Током састанка размијењена су искуства на теме посредовања у запошљавању Републике Србије и Републике Српске и реализацију активних мјера запошљавања кроз Пројект запошљавања у привреди у Републици Српској те остварени ефекти по истом.

На састанку је било ријечи и о запошљавању лица из Републике Српске у Републику Србију, те начину издавања радних дозвола које су у надлежности ове двије институције, истакао је Мирослав Вуијичић.

Наша сарадња је прије свега базирана на размјени позитивних искустава и прописа која су усмјерена на запошљавање лица кроз пројекте, а која су примјењива и у Републици Србији и Републици Српској. С обзиром на то да су надлежности ове двије институције потпуно идентичне ми се трудимо да пренесемо и преузмемо све позитивна искуства у раду, истакао је предсједник Управног одбора Националне службе за запошљавање Републике Србије Даријо Мачкић.

У току прошле године у Републици Србији забиљежен је тренд смањења незапослености, а исти је настављен и почетком ове године. Када је у питању запошљавање и ту имамо позитивне индикаторе. У току 2016. године акценат је стављен на суфинансирање самозапошљавања кроз отварање малих и средњих предузећа. У току ове године наши приоритети су усмјерени на борбу против сиве економије и неформалног запошљавања истакао је Зоран Мартиновић директор Националне службе запошљавања Републике Србије.

На састанку је било ријечи и о начину што ефикаснијег преузимања потребних података за лица која су радила у Републици Србији, а која своје право на пензионо осигурање остварују у Републици Српској. Такође било је говора о усаглашавању и размјени података везаних за издавање радних дозвола, те начину искључивања било какве злоупотребе када је у питању ова област запошљавања.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

04.07.2022.Публикације

Статистички билтен- мај 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мај мјесец 2022. године

Све публикације