Директор Завода Мирослав Вујичић са представницима локалне власти на сједници о уписној политици

Пет, 17.02.2017.


Уписна политика за академску 2017/2018. годину и могућности запошљавања дипломираних студената Универзитета у Источном Сарајеву биле су теме о којима су разговарали представници Универзитета, локалних заједница и Завода за запошљавање Републике Српске.

Током протеклих година евидентно је смањене броја студената на Универзитету Источно Сарајево, и због тога је неопходно дјеловати одговорно, побољшати стандарде и ускладити програмске студије универзитета са реалном сликом на терену, став је универзитета.

Завод за запошљавање сваке године ради анализу стања незапослених и запослених лица по струкама и занимањима по општинама у Републици Српској, која је доступна како Универзитетима, тако и незапосленим лицима. На основу прецизне евиденције о броју запослених и незапослених, издвајају се суфицитарна и дефицитарна занимања, те на тај начин Универзитету Источно Сарајево пружамо техничку подршку и олакшавамо дефинисање уписне политике, истакао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање.

Иако је у задњих неколико година остварен значајан напредак у области образовања и запошљавања, проблем усклађености система образовања и потреба тржишта рада је и даље присутан, посебно имајући у виду садашње карактеристике стања незапослености и тржишта рада у цјелини, додао је Вујичић.

„Има студијских програма на које се већ неколико година уписује изузетно мали број студената. Без обзира на репутацију одређених студијских програма, ми ћемо заједно са Министарством и Универзитетом у Бањој Луци морати разговарати о томе који су то студијски програми који немају перспективу у овом тренутку", нагласио је ректор Универзитета Радослав Грујић, напомињући да је задовољан знањем студената који завршавају факултете на УИС-у.

„Ми желимо да чујемо од представника локалних заједница, а имаћемо састанак и са представницима послодаваца, која су потребна занимања која ћемо ми школовати. Разговарали смо и о томе да је потребно организовати оне студијске програме које тражи привреда, што изискује додатне напоре Универзитета за преструктурирање неких студијских програма", навео је ректор Грујић.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

14.03.2024.Публикације

Статистички билтен- јануар 2024. године
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за јануар мјесеце 2024. године

Све публикације