До посла лакше са радним искуством него са високим просјеком оцјена

Сри, 03.09.2014.


Према истраживању америчког портала "Chronicle of Higher Education", који се бави истраживањем тржишта рада и условима на радном мјесту, за већину послодаваца и компанија приликом одабира кандидата за радно мјесто много су битнији стаж и радно искуство од, примјерице, оцјена током студија и репутације универзитета на којем је кандидат студирао.

Ово опсежно истраживање је показало да су за послодавце код кандидата који се пријављују за неко радно мјесто најважнији стаж, радно искуство током студија, волонтирање и ваннаставне активности. За 23 посто послодаваца стаж је најважнија карактеристика код кандидата, а за 21 посто послодавца, то је радно искуство током студија.

С друге стране, за већину послодаваца најмање су битни параметри као што су релевантност положених предмета, просјек оцјена на факултету и рејтинг универзитета који је кандидат завршио. Посматрано у бројкама, за осам посто послодаваца просјек оцјена је пресудан код одабира кандидата за радно мјесто и за пет посто послодаваца рејтинг факултета који је кандидат завршио.

Истраживачи који су провели ово опсежно истраживање на крају закључују како су за већину компанија и послодаваца, код кандидата који се пријављују за радно мјесто, најважнији стаж и радно искуство током студија.

Стога, њихова препорука студентима је да чак током студирања што прије покушају кренути са стажирањем како би прије заснивања професионалног радног односа, како кажу, сакупили што више радног искуства и већ тада теорију примијенили у практичном раду. Ипак, како се наводи, најидеалнија комбинација за сваког студента и студентицу би била, богато радно искуство на крају студија и високи процјек оцјена.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

27.10.2023.Публикације

Статистички билтен- септембар 2023.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за септембар 2023. године

Све публикације