ЕУ ПОМАЖЕ ОБУКЕ ЗА ДЕФИЦИТАРНА ЗАНИМАЊА И ПРЕДУЗЕТНИШТВО

Пон, 06.06.2022.


У оквиру пројекта ,,Локалним партнерством до запошљавања на Палама”, je одржана  инфо-сесија за регистрована незапослена лица са евиденције Завода за запошљавање Републике Српске, чији је циљ побољшање запошљавања у локалним заједницама, као и унапређење вјештина и прилика за запошљавање лица у неповољном положају на тржишту рада.

Локално партнерство за запошљавање Пале једно је од 20 партнерстава успостављених у БиХ у оквиру пројекта ,,Подршка ЕУ локалним партнерствима за запошљавање – фаза два”, који ЕУ финансира износом од четири милиона евра, а спроводи Међународна организација рада.

Представник Међународне организације рада Надја Азра Узуновић рекла је да ова организација у БиХ имплементира другу фазу пројекта ,,Локална партнерства за запошљавање”, када ће обуку проћи 1.600 лица.

Она је додала да је циљ да се запосли 600 људи на крају пројекта.

,,Током прве фазе пројекта успјели смо пружити обуке за више од 1.500 особа који су били евидентирани на разним бироима за запошљавање и од тог броја њих 500 је добило стално запослење на крају пројекта. Сретни смо што први пут учествује и општина Пале као партнер, па се надамо и очекујемо боље резултате”, изјавила је Узуновићева новинарима прије почетка инфо-сесије.

Координатор пројекта Локалним партнерством до запошљавања на Палама Мирјана Радовић рекла је да је општина Пале носилац пројекта чија је сврха да заједничким снагама са партнерима утичу и побољшају положај незапослених на тржишту рада.

Према њеним ријечима, пројекат се имплементира 20 мјесеци, од марта ове године до новембра 2023. године, те да су планиране разне обуке/преквалификација незапослених лица у дефицитарна занимања, покретање комерцијалних газдинстава за пчеларску и за пластеничку производњу као и гранд средства за покретање сопственог бизниса.

Радовићева наводи да ће незапослени од понуђеног моћи да одаберу оно што им највише одговара.

Шеф Бироа за запошљавање Пале Кристина Цицовић, која је говорила у име Завода за запошљавање Републике Српске, једног од партнера на овом пројекту, истакла је да су радо прихватили позив општине за учешће у пројекту који је од великог значаја за локалну заједницу.

,,Циљ пројекта јесте смањење стопе незапослености на Палама, омогућавање заинтересованим лицима да се преквалификују, а оним лицима са предузетничким вјештинама олакшавање реализације њихових пословних идеја. С обзиром на велику заинтересованост незапослених лица за пројекат, сигурна сам да ћемо тај циљ и постићи”, рекла је Цицовићева.

Она је додала да сва заинтересована лица могу доћи у просторије Бироа Пале и добити све релевантне информације о условима и могућностима учешћа на овом пројекту.

Координатор пројекта у име Средњошколског центра ,,Пале” и члан Локалног партнерства за запошљавање Недељко Газивода истакао је да је ријеч о важном пројекту за локалну заједницу, који је фокусиран прије свега на незапослене, пријављене на евиденцији Завода за запошљавање, али и на послодавце којима је потребна квалификована радна снага.

,,Што се тиче школе пружићемо све наше капацитете да се пројекат са стручно-теоријске и практичне наставе обави на што бољи начин. Фокус на пројекту је у практичној настави, која ће се обавити за занимања која тражи послодавац. Комисија ће на крају утврдити да ли је кандидат успјешно завршио програм оспособљавања”, навео је Газивода.

Представник послодаваца у пројекту Вања Вукојичић испред фирме ,,ВС лајт” (VS light) похвалила је пројектни тим који вриједно ради на планирању и реализацији пројекта, наводећи да се фирма бави електроинсталацијама, па су у сталној потрази за електричарима.

Она је навела да пројекат нуди добру обуку, како теоријску, тако и практичну која је примјењива на свим тржиштима рада.

,,Ми смо ту да пружимо практичну обуку, али и да обезбиједимо радно мјесто за све заинтересоване”, рекла је Вукојичићева, те позвала све заинтересоване да се пријаве и прођу обуке како би били конкурентни на тржишту рада.

Владимир Гајовић са евиденције Бироа Пале рекао је да је добио позив за учешће у пројекту, да се бавио пољопривредом, сточарством али би хтио да се преквалификује и почне бавити пчеларством.

Носилац пројекта ,,Локалним партнерством до запошљавања на Палама” је општина Пале, а партнери ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске – Филијала Источно Сарајево, односно Биро Пале, Средњошколски центар ,,Пале”, Удружење ,,Сунце” и послодавци ,,Гријање-инвест”, ,,ВС лајт”, Дом за старије ,,Натура” и фирма ,,Мраз”.

 

Општина Пале

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти