Истраживачки тим пројекта “Високо образовање и потребе тржишта рада у земљама Западног Балкана” у посјети Заводу

Чет, 23.04.2015.


За потребе Европске комисије истраживачки уред Лондонске школе за политике и економске односе "LSE Enterprise", спроводи студије на тему "Високо образовање и потребе тржишта рада у земљама Западног Балкана", те је уз сагласност Министарства цивилних послова БиХ и министарстава образовања влада ентитета у регији почело провођење истраживања и у Босни и Херцеговини.

Ангажовани стручњаци на Пројекту данас су се састали и разговарали и са представницима Завода за запошљавање Републике Српске. Исти су упознати са статистичким подацима о активној понуди радне снаге са посебним освртом на високу стручну спрему са којом располаже Завод за запошљавање Републике Српске, са анализом стања незапослености по степенима стручне спреме по општинама, као и о броју запослених лица са евиденције незапослених по струкама и занимањима у току прошле године у Републици Српској.

Такође су упознати и са проблемима запошљавања са којим се лица са високом стручном спремом суочавају приликом транзиције на тржиште рада, као и са активностима које Завод проводи у циљу доприноса у усклађивању уписне политике са потребама тржишта рада.

Током разговора од стране стручњака на наведеном Пројекту истакнуто је да је циљ наведеног истраживања да се мапира врста дипломе, степен академског звања који дипломе обезбјеђују и број диплома различитог степена које су високошколске установе издале у БиХ.

Такође, наведена студија ће показати стопу успјеха студената по завршетку школовања, стопу успјеха у проналажењу посла, те изазове са којим се студенти суочавају. Кроз наведени пројекат ће се истраживати могућности тржишта рада те утврдити најдинамичнији сектор и индустрије које ће вјероватно бити покретачи запошљавања у будућности.

Након разговора договорено је да се резултати истраживања доставе Заводу за запошљавање Републике Српске како би се на основу наведене анализе могле предложити одређене мјере.

Наведено истраживање се финасира од стране директората за образовање и културу Европске комисије.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

21.03.2024.Публикације

Висока стручна спрема
Висока стручна спрема на евиденцији Завода за запошљавање

Све публикације