Истраживање CareerCasta: Десет набољих послова у 2012. години

Пон, 23.04.2012.


Стручњаци "CareerCasta" предвиђају да ће до краја 2014. године милиони радних мјеста бити изгубљени захваљујући рецесији. Но, има оних послова који ће одољети тешким временима, а истраживање "CareerCasta" показује која ће радна мјеста у 2012. имати највеће изгледе за успјех.
"Послови који и даље добро пролазе су они који су везани уз информатичке технологије и здравствену заштиту", рекао је издавач "CareerCasta" Тony Lee о овогодишњој листи занимања која ће у 2012. имати највеће изгледе за успјех.
Ипак, недостатак квалификованих радника за те позиције није подстакао незапослене да крену у том смјеру. Баш супротно, мањак радника све је већи. Зато се на листи, ове године по први пут, налази и менаџер људских ресурса јер је одабир правог радника у условима смањеног запошљавања важнији но икад. Осам од десет послова на листи биљежи раст плате у односу на годину прије, преноси Liderpress.
1. Софтверски инжењер
Занимање које се другу годину заредом налази на врху листе. За то је заслужна технолошка револуција, па је све више нових идеја које треба реализирати. Уз то, добре ИТ идеје могу се добро наплатити.
2. Актуар
Бави се проблемима финансијске неизвјесности и ризика користећи математичке методе теорије вјеројатности, статистике и финансијске математике. Највише их је у осигурању, а очекује се раст потражње за 27 посто.
3. Менаџер људских ресурса
Људски ресурси у кризи добивају још веће значење. Нужан је добар одабир запосленика, потребна њихова мотивација – управљање кадровима тражено је занимање.
4. Зубар
Не зна се је ли у питању недовољна брига о денталној хигијени (која кад-тад дође на наплату) или недостатак таквог кадра, но до 2020. предвиђа се раст потражње за 38 посто.
5. Финансијски савјетник
У несигурним временима пуно је оних који су себи поставили питање како ће изгледати мој живот у пензији. Многи траже савјете како уштедјети, гдје уложити.
6. Специјалист за болести уха
Недовољан број доктора одлучује се за ту специјализацију, а посљедњих година примјећује се све већа потражња за њиховим услугама.
7. Терапеут
Захваљујући добростојећим бејби бумерима све је већа потражња за терапеутима који им могу помоћи код здравствених проблема.
8. Стручњак за онлине маркетинг
Како свака wеб страница треба особу која ће јој донијети новац, није чудно да расте потражња за оваквим типом радника, поготово ако има искуства.
9. Аналитичар рачуналних сустава
Раде у различитим индустријама. Потражња за таквим кадром је велика.
10. Математичар
Занимање које је увијек тражено, широко примјењиво, па је попис потенцијалних послодаваца дуг.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

14.09.2022.Публикације

Статистички билтен-август 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец август 2022.

Све публикације