„Јахорина економски форум 2018”

Пет, 04.05.2018.


Дводневни „Јахорина економски форум 2018” о теми „Регионална сарадња као важна полуга економског развоја земаља југоисточне Европе”,отворен је јуче на Јахорини у организацији Удружења економиста Републике Српске „СWОТ” у сарадњи са Савезом економиста Србије.

Овај догађај је окупио око четири стотине учесника међу којима су представници влада, академских и пословних заједница из 15 држава, те 120 предавача.

Директор ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић један је од учесника панел дискусије на тему „Радна снага - ресурс који недостаје” на којој је истакао проблеме запошљавања младих и развој предузетничког духа и самозапошљавања, а који су видљиви кроз пројекте које реализује Завод за запошљавање. Вујичић је присутне упознао да се Завод у прошлој години опредијелио за реформу јавне службе како би се промијенили досадашњи методи рада и у фокус свих активности ставио кључне партнере, а то су, прије свега, послодавци и незапослена лица.

„Уз смјернице и савјете експерата са дугогодишњим искуством у области тржишта рада почели смо са примјеном нових модела рада чији је главни задатак активација незапослених лица у циљу брже интеграције на тржиште рада. Извршена је обука свих радника који су укључени у процес рада са незапосленим лицима и послодавцима”, казао је Вујичић.

Када се говорило о одласку радне снаге из Републике Српске, Вујичић је истакао да он није много израженији код нас у односу на друге државе у региону па и неке чланице Европске уније, али да је свакако питање којем се мора посветити посебна пажња. Да би се спријечио или бар умањио одлив радне снаге требали би се, прије свега, сви заједно ангажовати у стварању повољнијег пословног амбијента и правовремено предузети мјере улагања у кадровске потенцијале у циљу бржег запошљавања. Завод и Влада Републике Српске су ангажовани на стварању повољнијих услова на тржишту рада, а једна од значајнијих мјера су свакако и подстицаји за запошљавање нових радника, нагласио је Вујичић.

Форум је уједно био и прилика да се размијене добра и лоша искуства, донесу закључци и приједлози који би требало да помогну у креирању нових политика и рјешења за унапређење економије у Републици Српској.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

20.04.2023.Публикације

Статистички билтен- март 2023.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за март 2023.

Све публикације