Кампања: Жене су исте као мушкарци – само мање вриједне

Пон, 08.07.2019.


Пројекат запошљавања младих (YЕP), уз подршку Владе Швајцарске, је током 2018. године кроз YЕP Инкубатор пословних идеја подржао оснивање преко 120 бизниса у Босни и Херцеговини у којима је учествовало 48% жена предузетница. Током реализације ове активности уочен је низ препрека и стереотипа са којима се предузетнице у БиХ сусрећу што у великој мјери отежава њихово равноправно учешће на тржишту рада.

У сарадњи са Агенцијом за равноправност полова БиХ покренута је кампања „Жене су исте као мушкарци -  само мање вриједне“, чиме се скреће пажња на проблем родних стереотипа кроз које се улога жена своди на традиционалну улогу, а као један од најочигледнијих резултата је евидентан проблем недовољног учешћа жена на тржишту рада. 

Лица кампање су 6 жена, 6 успјешних предузетница, професорица, менаџерица: 

1. Oливера Торбић, дизајнерка и предузетница из Приједора власница модног бренда Burzika Unique.

2. Маја Зиројевић Бужо, финансијска менаџерица д.о.о. ГОПА из Сарајева

3. Шаха Ћасуровић, предузетница, посластичарка и власница бизниса „Шаха Торте“ из Живиница

4. Наида Бајрић, правница, предузетница и власница Административно-правног уреда „Бајрић“ из Лукавца

5. Ковачевић др. Јасна, професорица на Економском факултету у Сарајеву

6. Амила Рикерт, логопедица, власница Приватне предшколске установе "Вртић Чаролија" из Лукавца

Кампања се реализује од 3.7. до 3.8.2019.године, и покренута је у склопу Транснационалног догађаја пројекта Women in Business који, у Босни и Херцеговини реализује Економски факултет у Сарајеву.

Зашто баш ова кампања?

Иако се у посљедње вријеме смањује стопа незапослености, у Босни и Херцеговини она је и даље једна од највиших у Европи. Анкета о радној снази 2018 открива тамну страну дискриминације у којој су жене у неповољнијем положају по свим параметрима, а има их нешто више од радно способних мушкараца (1.227.000). Од укупног броја жена које чине радну снагу њих 46% завршава само основну школу и не настављају школовање. На овом показатељу се гради низ других чињеница са дугорочним посљедицама, попут чињенице да је од укупног броја запослених у Босни и Херцеговини (822.000) тек 37% жена (307.000) или да 70% (841.000) радно способних жена уопште не тражи посао.

Кроз кампању се указује да је данашње друштво, препуно стереотипа, жену оптеретило невидљивим и неплаћеним пословима, мушкарца ставило у центар економских збивања. Кроз 6 прича које се дешавају у реалном времену око нас се шаљу поруке да жене данас раде готово три пута више неплаћеног посла у домаћинству од мушкараца док, се ниједан незапослени мушкарац у БиХ не изјашњава да се бави кућним пословима; жене су носиоци високо акумулативних, радно интензивних и мало плаћених индустрија, чак и жене које имају високу стручну спрему су у забрињавајућем броју незапослене у поређењу са мушкарцима, мушкарци на руководећим позицијама имају у просијеку дупло веће плате од жена на истим позицијама.

А све се то оправдава добро познатим стереотипима да је женино мјесто у кухињи или оним да жене „треба да се баве дјецом“.

(YEP)

Све вијести

Остале вијести

06.02.2019. Остали пројекти

Запошљавање радника у Републици Словенији
Из Завода за запошљавање Републике Словеније свакодневно…

Сви пројекти

01.12.2018.Публикације

Статистички Билтен- мај 2019.
Статистички билтен Завода за запошљавање РС

Све публикације