Милуновић: Циљ више радних мјеста и веће плате

Пон, 11.02.2019.


У Републици Српској у овој години предвиђено је много промјена у области запошљавања, као и измјена Закона о раду, чиме се жели створити што повољнији амбијент за отварање нових радних мјеста и повећање плата, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Он је рекао да је данас са директором Завода за запошљавање Републике Српске Мирославом Вујичићем на састанку на Палама констатовао да се незапосленост из године у годину смањује.

Милуновић је након састанка навео да су разговарали о Акционом плану запошљавања као елементу спровођења Стратегије запошљавања у Републици Српској, којим је у овој години предвиђена реализација седам пројеката, за које је обезбијеђено 15.700.000 КМ за запошљавање више од 4.000 лица.

Он је новинарима рекао да је у протекле три године путем Завода за запошљавање и акционих планова пласирано 45 милиона КМ и запослено 10.000 лица.

Према његовим ријечима, најбољи ефекти постигнути су подстицајима послодавцима за запошљавање и ту је проценат реализације од 73 до 80 одсто.

Милуновић је нагласио да је у првом кварталу ове године у плану системски закон, односно закон о посредовању у запошљавању, путем којег ће се покушати измјестити администрација здравственог осигурања из Завода у Фонд здравственог осигурања.

"Има много лица која су на биро запошљавања само због здравственог осигурања и онемогућавају Завод да оствари своју улогу у посредовању запошљавања. Сматрамо да ћемо на овај начин унаприједити ову област и да се више посветимо онима који стварно траже посао", појаснио је он.

Према његовим ријечима, у овој години у плану су и измјене Закона о раду, чиме се жели створити што повољнији амбијент за отварање нових радних мјеста и за повећање плата, а паралелно ће ићи и измјене Закона о здравственом осигурању да се не би десило да неко изгуби могућност здравственог осигурања.

Директор Завода Вујичић истакао је да се незапосленост у Републици Српској смањује из године у годину и да је закључно са децембром прошле године било 96.000 незапослених.

Он је оцијенио да су томе допринијели и пројекти Завода јер је у прошлој години кроз пројекте запослено 5.200 лица, за шта је издвојено 17 милиона КМ.

"Прошле године смо први пут спровели пројекат регресног поврата доприноса за сва незапослена лица. Пројекат се односи на привреду и кроз њега подстичемо запошљавање и смањење сиве зоне", рекао је он и додао да ће и ове, као и претходних година, радити пројекат запошљавања приправника.

Он је нагласио да им је намјера да у овој години запосле више од 4.000 лица кроз седам пројеката вриједности око 15 милиона КМ, за шта су средства обезбијеђена.

"Све активности радимо у координацији са Владом Републике Српске, а неке у сарадњи са Србијом", рекао је Вујичић.

Он је нагласио да ће добре ефекте достићи пројекат који заједно проводе Србија и Српска, који ће бити настављен и идуће године под називом "Стартап Српска", вриједан два милиона КМ, а чија је циљна група запошљавање младих до 35 година у Републици Српској.

Говорећи о лицима која су на евиденцији незапослених само због здравственог осигурања, Вујичић је навео да се годишње за финансирање здравственог осигурања обезбиједи 64 милиона КМ.

Вујичић је рекао да је чињеница да постоје миграције, али да је преувеличан број који се помиње, те додао да је прошле године 1.400 радника отишло на привремени рад у у Словенију, а 2017. године 2.000.

"Смањење незапослености у односу на 2015. годину је за неких 40.000 радника и тај број је дијелом утицао, али није пресудан", каже он.

(Извор: СРНА)

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

10.03.2023.Публикације

Информацијe за послодавце
Послодавци постаните наш кључни партнер у креирању и реализацији…

Све публикације