Млади се окрећу медицини и техничким наукама

Пет, 24.04.2015.


Центар за информисање, савјетовање и обуку младих (ЦИСО) Приједорске филијале Завода за запошљавање РС, наставља активности у области информисања ученика завршних разреда основних и средњих школа, с циљем њихове професионалне оријентације и даљег школовања. Након обиласка школа на подручју Приједора, представници ЦИСО центра посјетили су Нови Град, гдје су разговарали са матурантима из тамошњих средњих школа. У плану је и посјета школама у Козарској Дубици

Ученици завршних разреда налазе се пред најтежим испитом. Они који завршавају малу матуру, морају одабрати одговарајућу средњу школу, а старији матуранти, уколико желе наставити школовање, морају одабрати смјер који ће им омогућити брже запослење. Свршени дипломци тешко долазе до посла, па је избор занимања од животне важности за младе људе. Саван Вујин, матурант Средњошколског центра Ђуро Радмановић из Новог Града, који ће ускоро добити диплому економског техничара, планира уписати економски факултет. - Знам да има доста економиста, али не могу уписати смјер за који немам афинитета, већ онај за који сам се опредијелио у средњој школи - рекао је Вујин. За исти смјер се одлучила Ирма Даутовић. Упозната је са стањем на тржишту рада, али се нада да ће марљивим радом успјети да оствари оно што је планирала.

Нела Лазић, виши стручни сарадник у Центру за информисање, савјетовање и обуку младих Приједорске филијале Завода за запошљавање, рекла је да су до сада обишли све школе на подручју Приједора и да су почели са обиласком школа у Новом Граду. Најприје су посјетили Средњошколски центар Ђуро Радмановић, гдје су одржали предавање за матуранте, у циљу њихове професионалне оријентације и одабира занимања за потребе тржишта рада.

Циљна група су нам матуранти зато што уписна политика и стање на тржишту рада захтијевају да се са ђацима ради интензивније и да, на тај начин, позитивно утичемо на нашу будућност, односно сам образовни процес и тржиште рада. Обишли смо 55 одјељења у којима укупно има 1.350 ученика, који су прошли кроз професионално информисање - каже Нела Лазић из ЦИСО центра.

- Кроз разговор са ученицима смо запазили да се мијења динамика и њихово интересовање према занимању. За разлику од претходних година, поготово гимназијалци и ученици стручних школа, сада све више показују интерес према техничким наукама и медицини, што је охрабрујуће, јер је стање на тржишту рада такво да друштвене науке не могу лако да се инфилтрирају у процес рада - рекла је Нела Лазић.

Директорица Средњошколског центра Ђуро Радмановић из Новог Града, Гордана Вујановић, истиче да у овој школи придају велику важност професионалној оријентацији ученика. Извршили су анкетирање да би видјели какве су њихове жеље и планови по питању даљег школовања.

- Анкета потврђује оно што је навела представница ЦИСО центра, да већина ученика има жељу да студира медицину и техничке науке, а мањи број економију. Око 50 посто свршених средњошколаца има намјеру да настави школовање, а исто толико ће потражити запослење на нивоу локалне заједнице - рекла је Вујановићева.


(Козарски вијесник)

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

29.07.2022.Публикације

Статистички билтен- јун 2022.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за мјесец јун 2022.

Све публикације