НА САЈМУ ЗАПОШЉАВАЊА 38 ПОСЛОВНИХ СУБЈЕКАТА ТРАЖИ ОКО 230 РАДНИКА

Чет, 21.04.2022.


Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић отворио је данас у Бањалуци Сајам запошљавања у туризму на којем је 38 пословних субјеката из ове области са подручја бањалучке регије исказало интерес за око 230 радника.

"Кроз анкету смо добили понуду 218 радника, међу којима је највећи број конобара и кухара. Знајући да је сектор туризма у успону и значајна привредна грана, очекујемо да се и друга занимања у будућности појаве као потражња", рекао је Ћорић, отварајући Сајам.

Он је нагласио да са друге стране понуда није адекватна оном што су привредници тражили, уз изражену наду да ће током Сајма, интерактивном комуникацијом, потреба и потражња у највећој мјери наћи заједнички језик и да ће након ове манифестације бити закључен велики број уговора о раду.

Ћорић је подсјетио да су сви статистички показатељи за прва два мјесеца ове године, у односу на прошлогодишњи просјек, позитивни и по броју долазака туриста, и остварених ноћења, као и да је просјечна нето плата за прва два мјесеца ове године у туризму већа за 100 КМ у односу на просјек из прошле године.

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је да је намјера овог сајма окупљање људи који ће представити потражњу и понуду у смислу запошљавања у туризму.

"Послодавци су свјесни са каквим изазовима се суочавамо сваки дан и вјерујем да је овај догађај показатељ да смо сви свјесни изазова и да на њих одговоримо на најбољи начин, и да ће овај дан бити почетак успјешне сарадње Привредне коморе и Завода за запошљавање и ресорног министарства које ће подржати сваку овакву дјелатност", навела је Гашићева.

Руководилац бањалучке Филијале Завода за запошљавање Републике Српске Младен Врећо рекао је да је ово идеално мјесто за спајање понуде и потражње.

Он је истакао да Завод у оквиру акционог плана настоји заједнички организовати са осталим партнерима и градовима сајмове гдје би била представљена понуда за цијелу Републику Српску.

Шеф пројекта за туризам УСАИД-а у БиХ Ибрахим Оста навео је да је у свијету једна од десет особа запослена у туризму, у БиХ једна од једанаест, препоручивши првенствено младима да траже запослење у овом сектору, јер ту могу остварити и добру зараду и напредак у каријери.

Организовање оваквих сајмова у плану је у Требињу и на Јахорини.

 

Извор: Срна

Фото: БЛ-портал

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

22.12.2023.Публикације

Статистички билтен- новембар 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за новембар 2023.

Све публикације