Oдржан округли сто о ефикасности пројеката запошљавања

Уто, 19.11.2013.


Ефикасност пројеката запошљавања у Републици Српској, препреке и шансе назив је оруглог стола који је у Бања Луци организовао Центар цивилних иницијатива. Округлом столу, чији је циљ подстицање запошљавања у Републици Српској и Федерацији БиХ, учествовали су и представници Одбора Народне скупштине Републике Српске за здравство, рад и социјалну политику, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске, као и остали актери са тржишта рада.

На округлом столу представљени су резултати вишемјесечне анализе политика запошљавања у БиХ ради покретања иницијативе за хитне реформе у сектору рада и запошљавања.

Влада Републике Српске у току ове године уложила 25 милиона марака у више пројеката запошљавања, кроз које ће до краја године бити запослено око 5.000 нових радника. У 2013. години за девет мјесеци запослено је 21.449 лица са евиденције Завода, од чега је посредовањем Завода запослено 17.000 радника у Републици Српској", рекао је директор Завода за запошљавање Милко Чолаковић и додао да се од укупно 160.000.000 КМ прихода за 2013. годину само 29.000.000 КМ или 18% односи на Завод Републике Српске, те да је око 76% средстава утрошено за намјене због који постоји ова институција, дакле за новчану накнаду, докуп стажа и програме активне политике запошљавања.

"Ситуација у Републици Српској много боља него што је то случај у Федерацији БиХ", рекао је менаџер у невладиној организацији Центри цивилних иницијатива Адис Араповић, додајући да је највећа препрека ефикаснијем раду у Федерацији сервисирање здравственог осигурања незапослених.

Овај догађај проводи се у оквиру кампање "Посао народу", која је покренута половином ове године са циљем да помогне незапосленим, студентима и др. да разумију права и политику запошљавања у Босни и Херцеговини.

 

                                                                                                                                            В. М.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

22.12.2023.Публикације

Статистички билтен- новембар 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за новембар 2023.

Све публикације