Округли сто са послодавцима општине Зворник

Пон, 13.10.2014.


У петак (13.10.2014.године) је у организацији Пројекта запошљавања младих (YЕP), Завода за запошљавање Републике Српске и Општине Зворник, одржан округли сто са послодавцима из Општине Зворник. Округли сто је имао за циљ да окупи све значајне привредне субјекте Општине Зворник, представнике локалне управе, институција основног и средњег образовања те представнике Завода за запошљавање Републике Српске и Пројекта запошљавање младих YЕP, а дискусија се водила везано за три кључне цјелине – акциони план Завода за запошљавање за 2015.годину, уписна политика за 2015.годину, те рад Клуба за тражење посла Зворник.

На састанку су поред Милка Чолаковића, директора Завода за запошљавање, Ранка Маркуша, руководиоца YEP пројекта, Владана Василића, Омладинска организација Теледом Шековићи, те Горана Петровића, шефа бироа за запошљавање Зворник, присуствовали и представници предузећа: Алумина доо, ДОО Смрчак, АД Витинка, ДОО Обућа, ДОО Тисамод, ДОО Хемос Импрегнација, АД Зворник путеви, ДОО Монти, ДОО Кристијан Мод, ДОО "Pelegor Energy", ДОО Тргошпед, ЈУ Регионална депонија, те средњих школа ТШЦ Каракај и СШЦ Зворник.

Власник ДОО Обућа је у дискусији изнио проблем неодговарајућег школског система, те да се константно сусреће са проблемом недостатка радника. Не само да радници недостају, већ постоји проблем и са руковаоцима машина, мајсторима за машине, а резервни дио не може да се нађе у кругу од 500 км. Става је да држава не подржава привреду, а да се једино дио подршке дешава кроз систем Завода за запошљавање Републике Српске. Неопходно је да се преко Министарства просвјете и културе Републике Српске више ради на креирању потребних кадрова за послодавце.

Са тим ставовима се сложио и представник ДОО Хемос Импрегнација, који сматра да су исти проблеми привредника и у Србији, а да је само половично рјешење преквалификација, јер од 10 преквалификованих радника послодавац добије 2, неки одустану, а неки оду код других послодаваца.

Представник Витинке сматра да ЗЗЗРС и YЕП морају агресивније дјеловати према Министарствима и да се уписна политика мора прилагодити потребама привреде. Представник Општине је био става да је јако тешко да се утиче на младе при упису у школе, јер је Зворник на граници са Србијом, па ученици уколико не могу уписати школу у РС, иду преко границе.

Поред недовољно квалификованих радника, постоји проблем немотивисане радне снаге, па тако ДОО Смрчак који се бави откупом љековитог биља, константно има проблем са достављањем робе наручиоцима у Њемачкој, Швајцарској, Аустрији, јер не постоји интерес код локалног станвиштва да се бави сакупљањем љековитог биља. Сличан проблем има и ДОО ТИСА МОД, који отварају постројење за 40 радника за шивање одјевних предмета, али већ се осјетан недостатак радне снаге. Послодавци су махом били истог става – не можемо наћи квалификоване раднике, мајсторе, занатлије, обућаре, шиваче...

На крају састанка су прихваћени закључци да су активне мјере Завода за запошљавање квалитетне и да их треба наставити имплементирати, да се кроз савјетодавни процес бирају радници који имају квалификације и жељу да раде, те да се ради на мјерама преквалификације радника у индстријама које имају проблем са радном снагом. Локална заједница би требала радити на процјенама потреба за радном снагом, а у складу са њима и предлагати Министарству уписне политике.

 

(yep.ba)

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

21.03.2024.Публикације

Упоредни преглед по степенима стручне спреме, струкама и бироима
Упоредни преглед по степенима стручне спреме, струкама…

Све публикације