Опрез приликом избора посредника за запошљавање у СР Њемачкој

Пет, 03.10.2014.


Агенција за рад и запошљавање БиХ скреће пажњу грађанима БиХ да су се у посљедње вријеме јавили посредници у запошљавању који обећавају грађанима запослење у СР Њемачкој на пословима његоватеља, те да посредници наплаћују услуге посредовања од грађана. Такођер, различите институције су почеле да организују курсеве за његоватеље гдје се грађанима обећава да ће се са таквим курсевима моћи запослити у СР Њемачкој.

Због свега наведеног Агенција за рад и запошљавање БиХ упозорава грађане да имају у виду да је запошљавање наших грађана у СР Њемачкој на пословима његоватеља тренутачно могуће једино путем Агенције за рад и запошљавање БиХ јер је то тако дефинирамо међудржавним Договором између Агенције за рад и запошљавање БиХ и Савезне агенције за рад СР Њемачке. При томе се морају поштовати критерији које је одредила њемачка страна, а то су: диплома јавне установе о завршеној средњој медицинској школи општег смјера или смјера за педијатријског техничара, знање њемачког језика на минимум Б1 нивоу, те шест мјесеци рада у струци након дипломирања. Свако друго посредовање на овим пословима за СР Њемачку неће моћи довести до запослења у СР Њемачкој.

Исто тако похађање и завршавање одређених курсева или обука које организују приватне установе или неке друге институције ван редовног образовног система неће моћи резултирати запошљавањем грађана у СР Њемачкој на пословима његоватеља.
Овом приликом још једном желимо скренути пажњу грађанима БиХ да се услуге посредовања од стране приватних физичких или правних лица које обављају услуге посредовања могу наплатити само од послодавца, а никако од незапослених особа и да је то тако по законима који третирају ову област.

Због тога апелујемо на грађане да од сваког приватног посредника у запошљавању траже на увид дозволу за посредовање, те да ако посредник у запошљавању тражи било какву новчану накнаду од незапосленог лица те случајеве пријаве министарству рада или надлежним инспекцијским органима.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

18.08.2023.Публикације

Статистички билтен- јул 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец јули 2023.

Све публикације