Подршка службама за запошљавање за побољшање ефикасности

Уто, 17.03.2015.


Пројекат запошљавања младих (YEP) је уз подршку Владе Швајцарске у протекле двије године радио на унапрјеђењу ефикасности Ј.У. Завод за запошљавање Републике Српске и Ј.У. Служба за запошљавање Кантона Сарајево. У току тог процеса развијена су два Огледна бироа у којима су се тестирале нове процедуре рада, које укључују ефикасније административне процедуре и савјетодавни рад са незапосленима, те је развијен савремени систем за управљање учиницима.

Прошле седмице је организован стручни семинар на тему „Управљање учинцима у јавним службама за запошљавање". Циљ семинара је био упознати јавне службе за запошљавање са процесом и резултатима ове важне реформе, те да им се понуди подршка за њено спровођење.

Семинар су отворили Давид Крамер, замјеник директора за сарадњу Амбасаде Швајцарске у БиХ и Душко Шњегота, Главни ревизор Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске. Гдин. Шњегота је у уводном говорио о потреби развоја интерног система управљања учинцима, однонсно самосталном ангажману јавних установа у побољшању ефикасности програма и услуга.

Уводничар на семинару је био Адис Араповић, који је говорио о клијентима јавних служби за запошљавање, мандату, људским ресурсима и стварном стању на терену. Закључак излагања је био да је значајно занемарен дио институционалног мандата – посредовање у запошљавању. Директор Завода за запошљавање Републике Српске Милко Чолаковић, је објаснио да су управо нови стратешки циљеви у складу са два мандата Завода, а како слиједи:

ЦИЉ ЕФИКАСНОСТИ 1: Интеграција незапослених особа на тржиште рада прије преласка у дугорочну незапосленост
ЦИЉ ЕФИКАСНОСТИ 2: Ефикасно обављање послова у вези са остваривањем права незапослених особа, уз најниже могуће трошкове.

У складу са тим мандатима је измјенена и систематизација о раду Завода за запошљавања Републике Српске, гдје су послови подјељени на савјетодавне и евидентичарске.

Директор Службе за запошљавање Кантона Сарајево Игор Камочаји је објаснио да је у остваривању постављених институционалних циљева неопходно извршити процес реорганизације, односно реинжињеринга јавних служби за запошљавање, што је објаснио на примјеру ЈУСЗЗКС. Основне карактеристике реорганизације, којој су прилагођене и систематизације, су:

- Раздвајање послова евидентичара и савјетодаваца
- Омогућавање да се евиденција обавља брзо и тачно (шалтер сала, одговорности евидентичара)
- Дефинисање савјетодавне методологије
- Укључивање у савјетодавни процес само особа којима савјетовање може помоћи
- Подршка ефикасном посредовању (обука, послодавци, активне мјере, нпр. Клуб)
- Увођење система управљања учинцима.

Нове процедуре рада су тестиране у два Огледна бироа – Ново Сарајево и Добој, а Камочаји је рекао да је након њихове примјене у ЈУСЗЗКС, огледни биро Ново Сарајево постао најефикаснији у кантону, те да се процедуре шире са овог бироа и на све остале, што је омогућено измјенама Правилника о раду. Руководилац Пројекта запошљавања младих (YEP) Ранко Маркуш је представио систем за управљање учинцима и његове резултате, што је изазвало велики интерес присутних.

Семинару је присуствовао и цијели стручни тим из Швајцарске који је радио на реформи госп. Olivier Nussbaum (Швајцарски секретаријат за економске послове), Marcel Egger и Christian Kaelin.

Госп. Nussbaum је подијелило неке од њихових научених лекција од којих би службе за запошљавање могле користити у току процеса развоја и ширења добрих пракси. Како би се постигао жељени циљ потребно је дефинисати циљеве које институција желити постићи, те је неопходно процијените да ли се циљеви могу мјерити индикаторима, односно које мјере су неопходне за постизање циља. Према Оливиеру Нуссбауму не смије се дефинисати за циљ нешто на што бирои немају утицај (нпр. стопа незапослености), а потребно је користити индикаторе имплементације у првој фази како би систем почео функционисати.

Познати швајцарски сручњак који је задужен за систем управљања учинцима у кантоналним службама за запошљавање у Швајцарској госп. Марцел Еггер је нагласио да је неопходно редовно комуницирати резултате, јер бирои требају имати подстицај да би били заинтересирани за своје резултате и како би тражили начин да унаприједе своје учинке. Он је похвалио Завод за запошљавање Републике Српске и Службу за запошљавање Кантона Сарајево на храбрости да буду прве институције у БиХ које су увеле интерни систем праћења учинака, те је позвао и друге институције да крену тим путем.

Пројекат запошљавања младих (YEP) уз подршку Владе Швајцарске је развио "Реформски пакет" који садржава развој огледног бироа, развој процедура о раду, развој система за управљање учиницима, те је понуђено свим заинтересованим службама да се придруже овој реформи. У наредном периоду ће подршка бити пружена за три јавне службе за запошљавање које званично искажу интерес и прихвате услове.

 

(yep.ba)

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти

10.03.2023.Публикације

Информације за незапослена лица
ТРАЖЕЊЕ ПОСЛА, САДА ЈЕ ВАШ ПОСАО! ИАКО ЈЕ ЈЕ ТРАЖЕЊЕ ПОСЛА…

Све публикације