Потписани уговори са локалним заједницама о збрињавању рома

Уто, 29.12.2015.


Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац данас је са представницима 20 општина и градова у Републици Српској и Федерацији Бих, те Брчко дистрикта потписала уговоре о додјели средстава за рјешавање питања стамбеног збрињавања, запошљавања и здравствене заштите Рома, укупне вриједности 2.770.000 КМ.

Од укупног износа, 1.720.000 КМ намијењено је за стамбено збрињавање, 700.000 КМ планирано је за запошљавање, а 350.000 КМ за здравствену заштиту ромске популације.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да се од 700.000 КМ, који је планирано у овој години, 219.000 КМ односи на овај завод који ће бити реализатор пројеката запошљавања и самозапошљавања Рома.

"Из године у годину ова средства се повећавају, али не можемо рећи да су довољна. Међутим, позитиван је тренд да средства за ову популацију расту. Овом приликом, апелујем да се Роми више укључе у ове пројекте и пријаве у заводе", истакао је Вујичић.

Он је навео да је у Заводу за запошљавање Републике Српске тренутно пријављено 209 лица ромске националности. У претходном пројекту остварено је запошљавање и самозапошљавање 153 Рома.

"Морамо заједнички дјеловати и на квалитетнији начин искористити ова средства. Очекујем да ће Министарство, осим ових, планирати и већа средстава јер је за наше друштво корисно да укључимо ромску популацију кроз овај вид запошљавања", нагласио је Вујичић.

Директор Завода за запошљавање Федерације БиХ Омер Корјенић каже да је проблем незапослености Рома велики, те додао да је у току реализација јавног позива за запошљавање 40 лица ове популације. "Вјерујем да ћемо овим пројектима подстаћи послодавце да дају шансу незапосленим Ромима и тако допринијети борби против њихове дискриминације", истакао је Корјенић.

 

(Срна)

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти

13.05.2022.Публикације

Статистички билтен- април 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец април 2022. године.

Све публикације