Потписивање меморандума о сарадњи у Бијељини

Уто, 26.09.2017.


Меморандум о разумијевању учесника у пројекту "Јачање интегралне пољопривредне производње с циљем смањења незапослености и супституцију увоза у прерађивачкој индустрији," потписан је у Бијељини.

Овај пројекат, вриједан око 215.000 евра, заједнички проводе Центри цивилних иницијатива и коапликанти: Град Бијељина, ЈУ Завод за запошљавање РС- Филијала Бијељина, ПИ "Сава Семберија" и Установа за образовање одраслих "Доситеј". Међународна организација рада (ILO) финансира пројекат са 87%, а преосталих 13% суфинансира Град Бијељина. Потписивању су присуствовали Радивоје Иконић, в.д. руководилац Филијале и Жељко Кустурић - члан Пројектног одбора.

Циљ пројекта је уговорена производња црвене паприке за потребе прерађивача ПИ "Сава Семберија", односно смањење увоза наведене сировине. Са друге стране, носиоци некомерцијалних пољопривредних газдинстава, који су на евиденцији бироа Бијељина, оствариће одређене бенефите уговореном производњом. Најмање 50 апликаната организоваће производњу црвене паприке уз уговор са прерађивачем о откупу произведених количина. У току је припрема образаца и критеријума за објављивање Јавног позива за учешће у пројекту.

Незапослена лица која потпишу уговор о производњи и откупу, добиће бесплатну обуку и едукацију, сјеменски материјал, ђубриво, осигурање засада и надзор стручног консултанта. Такође, предвиђено је суфинансирање набавке система за наводњавање. Зависно од површине засада и квалитета производа, финансијска вриједност пројекта, односно корист, по газдинству је од 10.000 до 15.000 КМ. Корисник средстава, по уговору, у обавези је да у посљедњем кварталу 2018. године изврши пререгистрацију некомерцијалног пољопривредног газдинства у комерцијално пољопривредно газдинство. На овај начин незапослено лице стиче статус запосленог лица, уз ангажовање осталих чланова породице. Осим овог примарног циља, дугорочни циљ је усклађивање пољопривредне производње са потребама прерађивачке индустрије, као и промоција комерцијализације пољопривредних газдинстава.

ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске - Филијала Бијељина активан је учесник на тржишту рада, како програмима запошљавања и самозапошљавања које проводи сваке године, тако и учешћем у међународним пројектима као коапликанти. На територији Града Бијељина одобрена су два пројекта које финансира Међународна организација рада. Један се односи на обуку и преквалификацију стотину незапослених лица за потребе дрвопрерађивачке индустрије, а други на пољопривредну производњу. Филијала Бијељина има своје представнике у оба Пројектна одбора и активно учествује у раду, с циљем смањења незапослености отварањем нових радних мјеста и одрживе пољопривредне производње.

Све вијести

Остале вијести

21.05.2018. Остали пројекти

Запошљавање радника у Републици Словенији
Из Завода за запошљавање Републике Словеније свакодневно…

Сви пројекти

08.03.2011.Публикације

Како започети и водити властити бизнис
Овај приручник је настао као израз потребе пружања елементарних…

Све публикације