Позитивна прича: Пољопривредно газдинство за производњу ароније “Ранч ММ”

Пет, 17.11.2017.


Уз подстицајна средства Завода за запошљавање Републике Српске, а кроз Пројекат самозапошљавања дјеце погинулих бораца ВРС "Заједно до посла" Миломирка Митровић из Рогатице регистровала је 2016. године пољопривредно газдинство за производњу ароније "Ранч ММ". Средства је уложила у подизање засада ароније и опрему за производњу прерађевина од ове биљке (хладно цијеђени сокови, џемови, чајеви, ликери и слично).

С обзиром на то да има одличне услове за обављање пољопривредне производње одлучила је да подигне засаде ароније на имању у селу Сјеверско, на платоу Борика недалеко од Рогатице.

Иако је плато Борика чувен по узгоју боричког кромпира, захваљујући Миломирки постао је познат и по узгоју биљке ароније - коју неки називају и "намирница будућности" јер има изразиту љековиту моћ за људски организам. Такође, аронија је отпорна и на велике хладноће па се може узгајати и на надморским висинама преко 1000 метара.

Досадашње пословање је задовољавајуће, а сa успјехом се измирују и све обавезе према добављачима и држави. Обавезни период од годину дана праћења и контроле самозапошљавања од стране Завода за запошљавање Републике Српске је завршен, а Миломирка је и даље у радном односу у пољопривредном газдинству за производњу ароније "Ранч ММ" и размишља у будућности о проширењу производње.

Све вијести

Остале вијести

19.04.2018. Пројекти ЗЗЗРС

Програм подршке запошљавању Рома у Републици Српској у 2018. години
ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске реализује „Програм…

Сви пројекти

05.04.2017. Остали пројекти

Пројекат “Урбана пољопривреда”
Пројекат “Урбана пољопривреда” је базиран на развоју…

Сви пројекти

12.01.2011.Публикације

Информација за послодавце
Послодавци постаните наш кључни партнер у креирању и реализацији…

Све публикације