Савановић: За запошљавање 14.100.000 КМ

Пет, 27.02.2015.


Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић данас је у Палама присуствовао сједници Управног одбора Завода на којој је усвојен Извјештај о финансијском пословању Завода за запошљавање Републике Српске и Извjештај о раду Завода за запошљавање Републике Српске за 2014. годину.

Након сједнице Управног одбора Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић изјавио је да је за запошљавање у Српској ове године предвиђено 14.100.000 КМ, са дијелом пренесених средстава из прошле године.

Савановић је навео да су ова средства намијењена за запошљавање демобилисаних бораца, ратних војних инвалида, породице погинулих, запошљавање и самозапошљавање у привреди, као и одређена средства за запошљавање лица са инвалидитетом, Рома и категорије људи старијих од 40 година који тешко долазе до посла. Чињеница да је у прошлој години дошло до смањења броја незапослених за 4,4 одсто говори да је Завод, као посредник у запошљавању, испунио своју улогу, али да то не значи да не може боље и да се неће боље радити.

"За 2015. годину направљен је Акциони план који је данас усвојен и иде на Владу Републике Српске на усвајање", рекао је Савановић и додао да је потребно развијати реални сектор и више запошљавати у том сектору, са ограничавањем запошљавања у институцијама и јавним службама.Према његовим ријечима, све што се ради у овој области је у склопу Економске политике коју је Влада Српске пројектовала за 2015. годину, а са циљем смањења незапослености и што је могуће више запошљавања у реалном сектору.

Предсједник Управног одбора Завода за запошљавање Српске Милан Анђић навео је да је у протеклој години запослено 32.600 лица са евиденције Завода, што је за 21 одсто више у односу на план за 2014. годину.

Анђић је истакао да се закључно са 31. јануаром ове године на евиденцији Завода налази 143.707 незапослених лица, што је за око 4,3 одсто маље него прошле године.

Он је навео да су на данашњој сједници усвојени и финансијски извјештај за 2014. годину и извјештај о раду Завода, те појаснио да су активности Завода у протеклој години биле усмјерене на јачање основних функција Завода – посредовање у запошљавању и остваривање права незапослених лица.

"Завод је у 2014. години реализовао пројекте који су креирани на основу Стратегије запошљавања Републике Српске за период 2011 - 2014. година, у координацији са ресорним министарством, као и са Акционим планом Српске за запошљавање и Програмом рада Завода", истакао је Анђић.

Он је навео да су у протеклој години реализована и четири значајна пројекта која су финансирана из средстава Владе и Завода – пројекат запошљавања у привреди, подршка запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца Војске Републике Српске, пројекат запошљавања приправника и запошљавања Рома.

Директор Завода за запошљавање Милко Чолаковић истакао је да Завод већ неколико година послује са великим суфицитом, а сви трошкови су сведени на минималне износе.

Чолаковић је нагласио да се Република Српска мора побринути о људима на евиденцијама Завода са седмим степеном школске спреме и о људима старосне доби преко 45 година са трећим и четвртим степеном, који су се нашли на евиденцији незапослених због престанка рада многих предузећа.

Он сматра да се кроз разне облике стимуланса код бизнимена ови људи морају довести до завршетка свог радног вијека и до пензије.

Чолаковић сматра да је велики број незапослених са седмим степеном посљедица непланског школовања, због чега је потребно пратити оно што привреда тражи, јер ће, у супротном, доћи вријеме да се ти људи морају дошколовавати или преквалификовати.

"Држава се мора укључити да спријечи непланско школовање", закључио је Чолаковић.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

13.05.2022.Публикације

Статистички билтен- април 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец април 2022. године.

Све публикације