Требиње - град гдје се улаже у раднике

Сри, 20.02.2019.


Завод за запошљавање Републике Српске још од свог оснивања има мисију пружања услуга незапосленим лицима, као и послодавцима у сврху обезбјеђења одговарајућих људских потенцијала за успјешно пословање њихових организација.


Требиње је један од градова у Републици Српској који се показао као добар примјер како позитивне праксе могу да утичу на смањење броја незапослених лица као и смањења одлива радне снаге уз симбиозу рада јавног и приватног сектора. Завод за запошљавање Републике Српске заједно са Владом Републике Српске је од 2016. године кроз различите програме одобрио средства послодавцима и незапосленим лицима са подручја овог града у износу од 1.274.264 КМ за запошљавање 285 лица. Кроз програме које реализује Завод једнаку корист имају и радници и послодавци, а та средства су најчешће и одскочна даска за даљи развој и ширење предузећа и њихових капацитета.


Програми Завода којима се финансира запошљавање и самозапошљавање намијењени су различитим циљним групама међу којима се истичу дјеца погинулих бораца, демобилисани борци, ратни војни инвалиди ВРС, млади без радног искуства, као и жене жртве породичног насиља и жене из руралних подручја. Све то чини један спектар осјетљивих слојева којима је посвећена посебна пажња како би се и они могли активно интегрисати у пословни амбијент.


У наставку вам представљамо неколико примјера добрих пракси како се уз подстицајна средства и активне мјере Завода и Владе Републике Српске унаприједила пословна клима на подручју локалне заједнице као што је Требиње.


Посредничком улогом Завода, предузеће "АН Инжењеринг" д.о.о. Требиње је од 2016. године до данас успјело да запосли 21 лице са евиденције. Послодавцу је омогућен поврат средстава кроз Програм подршке запошљавању у привреди путем исплате подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса чиме је омогућено стабилније пословање овог послодавца. Захваљујући томе, ово предузеће сада планира проширење тржишта са локалног на регионални и међународни ниво.


Грађевинско предузеће "Сига" из Требиња послује од 2006. године, а од 2013. године континуирано прима нове раднике кроз учешће у програмима запошљавања радника које суфинансира Завод. Сви радници који су примљени по програмима запошљавања задржани су у радном односу, а предузеће тренутно запошљава око 20 лица. Средства Завода олакшала су овом предузећу пријем нових и задржавање већ постојећих радника, па због тога већ у наредна 2 мјесеца планирају да запосле још 4 радника грађевинске струке, јер почиње сезона извођења грађевинских радова.


Поред ових предузећа, позитиван печат у пословном развоју Требиња остављају образовани, амбициозни млади људи који желе да раде и не бјеже од идеје покретања сопственог бизниса. Један од таквих је Шпиро Чечур који се пријавио за средства путем Програма подршке самозапошљавању у 2017. години и основао властиту туристичку агенцију "Херц травел". Требиње , град сунца у коме посљедњих година цвјета туризам као јако перспективна дјелатност, постао је плодно тло за овакву иницијативу. "Херц травел" данас омогућује људима да упознају Требиње у другачијем свјетлу у односу на оно у коме се иначе презентује и да људи са свих страна свијета виде да овај град има много тога у понуди. Из те идеје настали су бројни тематски излети којим туристи могу да виде Требиње и посјете мјеста која не могу да нађу у туристичким брошурама, упознају наша села и од сеоских домаћина понешто и науче. Поред туриста мислили су и на локално становништво коме у сарадњи са партнерима нуде најпопуларније европске и свјетске дестинације. Агенција данас биљежи успјешно пословање, а у 2018. години су запослили још једног радника приправника који обавља послове маркетинг менаџера и кога планирају задржати у сталном радном односу и након истека приправничког стажа.


Други примјер појединца који је одлучио да покрене властити бизнис је демобилисани борац Јовица Поповић. Он је захваљујући средствима Завода добијених по основу Програма подршке запошљавању и самозапошљавању демобилсаних бораца ВРС у 2017. години регистровао властито предузеће "Поповић", које се бави производњом осталих производа од пластичних маса, а на првом мјесту производњом алуминијске и ПВЦ столарије. Идеја за отварањем такве врсте производне дјелатности потекла је из чињенице да је на подручју града Требиња посљедњих година у експанзији изградња стамбених зграда и других грађевинских објеката, тако да је унапријед имао обезбијеђено тржиште. Иако је по занимању матурант гимназије, обучио се за такву врсту производње и од тренутка покретања дјелатности веома успјешно послује и из мјесеца у мјесец повећава обим производње и број заспослених радника.


Ово су само неки од примјера добре праксе пословања и рада на простору града Требиња којима је и Завод дао одређени допринос. Поред Завода, у борбу против незапослености су укључене и службе Града Требиња као и Влада Републике Српске, који подстицајним средствима из својих буџета доприносе смањењу броја незапослених лица.

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти