Вујичић: Тржиште рада у Републици Српској се полако опоравља

Чет, 14.01.2021.


Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић изјавио је да полако долази до опоравка тржишта рада, које је претрпјело велике посљедице усљед вируса корона, и сада је на евиденцији Завода око 20.000 радника који су остали без посла директно због утицаја пандемије, али са друге стране запослено је око 23.000 лица.

"Вирус корона утицао је на кретање радне снаге, одређене привредне активности су биле у потпуности обустављене, али тржиште рада се полако опоравља" рекао је Вујичић.

Он је нагласио да су 2020. годину завршили са укупно 83.000 незапослених на евиденцији Завода за запошљавање, док је 2019. година завршена са 85.000 незапослених на евиденцији, што је за 2.500 мање.

Вујичић је подсјетио да су 2019. године имали 7.000 лица мање на евиденцији него 2018.

Он је навео да је од 20.000 радника коју су остали без посла, око 8.000 из прерађивачке индустрије, а нарочито су били погођени сектори угоститељство, услуге туризам и нешто мање трговина.

"Интересантно је да су слични показатељи радника који су добили посао, само што је проценат већи у односу на лица која су остала без посла", истакао је Вујичић.

Он каже да је протекла година почела добро када је ријеч о тенденцији смањења стопе незапослености, међутим, на све је утицала корона.

"Од марта смо имали пораст отпуштених радника у Репулици Српској. Први мјесеци од почетка короне- март, април и мај били су веома неповољни за тржиште рада. Имали смо од 2.500 до 3.000 више отпуштених радника у односу на број запослених радника" истакао је Вујичић.

Посао тражи 11.000 лица са високом стручном спремом

Према његовим ријечима, на евиденцији Завода за запошљавање налази се око 11.000 лица са високом стручном спремом, а остатак су они са средњом стручном спремом, те квалификовани и неквалификовани радници.

Вујичић је напоменуо да нема значајних промјена у односу на претходне године када је ријеч о тржишту рада и квалификационој, односно образовној структури.

Он је истакао да одређено образовне дјелатности лакше проналазе посао него остале, те да је и слична ситуација као и претходних година, јер занатлије лакше долазе до посла него економски техничари.

За пројекте запошљавања издвојено 16 милиона КМ

Вујичић је подсјетио да Завод за запошљавање сваке године спроводи пројекте запошљавања, па је тако било и 2020. године, када је издвојено 16 милиона КМ, а план је да се запосли око 3.200 радника.

"Као и до сада циљне групе су нам били демобилисани борци, породице погинулих бораца, запошљавање приправника. Фокус нам је био на привреди и највише средстава смо издвојили за пројекат финансирања посебних циљних група у привреди кроз који смо запослили око 1.200 радника" рекао је он и додао да су и реализовали пројекат обуке, доквалификације и преквалификације.

Вујичић је рекао да су протекле године први пут радили и пројекат запошљавања у сарадњи са локалним заједницама, гдје су са градовима Бијељином и Требињем заједно обезбједили средства и на тај начин повећали обухват лица која ће добити посао. 

Он је истакао да Завод у сарадњи са Савјетом министара реализује и пројекат запошљавања Рома.

 

Извор: Срна

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

25.11.2022.Публикације

Статистички билтен-октобар 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец октобар 2022. године

Све публикације