Вујичић: за пројекте запошљавања 22 милиона КМ

Чет, 16.03.2017.


Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је данас да је на подручју Сарајевско-романијске регије за пројекте запошљавања у овој години планирано више од 22 милиона КМ.

Вујичић је након састанка са начелницима шест општина у саставу града Источно Сарајево и општина Рогатица и Хан Пијесак, рекао новинарима да је ове године предвиђено 10 милиона КМ за пројекте које ће Завод за запошљавање усвојити на сједници у петак, 17. марта, плус шест милиона КМ за регресно враћање доприноса.

"Осим ових шест милиона КМ, очекујемо и средства Свјетске банке у најмањем износу од шест милиона марака, тако да када се све сабере то је више од 22 милиона КМ укупно за пројекте запошљавања", каже Вујичић.

Он је навео да ће ова средства бити распоређена по локалним заједницама, што ће зависити од развијености привредних субјеката и самих локалних заједница.

Вујичић је напоменуо да је, генерално, смањен број незапослених на подручју Сарајевско-романијске регије за око седам одсто у односу на претходну годину.

Према његовим ријечима, на евиденцији Завода за запошљавање је 131.000 незапослених, док је на подручју Сарајевско-романијске регије око 15.000 лица која траже посао.

Вујичић је демантовао информацију да Завод за запошљавање Републике Српске дугује око седам милиона КМ Пореској управи.

"Завод измирује све обавезе према запосленима и пројектима, а у овој години остварио је суфицит од пет милиона КМ", каже он и додаје да, што се тиче Пореске управе, ријеч је о техничкој грешки и тренутно се ради на усклађивању картица између Завода и Пореске управе.

Вујичић је навео и да је данас начелнике информисао о планираним пројектима активних мјера и запошљавања и да је потребно остварити бољу координацију са локалним заједницама како би се планирана средства што боље искористила.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је сарадња општине и Завода за запошљавање увијек била коректна и да су данас сви изнијели своје сугестије и примједбе.

Он је навео да је на подручју општине Пале прошле године запослено 139 лица, а ове године општина је у буџету планирала 450.000 КМ за пројекте запошљавања.

Према његовим ријечима, потребно је остварити добру координацију како не би дошло до дуплирања средстава, те да лице које добије средства по једном основу, не добија по другом.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ће на све позиве које је Завод за запошљавање планирао у овој години адекватно одговорити и повући знатан дио средстава.

"Проблем незапослености је један од највећих проблема и треба га систематски рјешавати на начин који треба да допринесе да у Републици Српској из године у годину, а захваљујући свим овим позивима и средствима која нису мала, број незапослених буде што мањи", рекао је он и нагласио да је потребно зауставити одлив младих људи.

Божовић додаје да је општина Источна Илиџа у буџету планирала 100.000 КМ за подстицај малим и средњим предузећима и развој пољопривреде.

Говорећи о сарадњи локалне заједнице са Заводом за запошљавање Републике Српске, Божовић је истакао да је у 2016. години повучен знатан износ средстава и да ће бити извршена анализа о томе гдје су средства уложена и да ли су лица која су запослена остала да раде.

(Срна)

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти

10.03.2023.Публикације

Како се представити послодавцу
Брошура “Како се најбоље представити”

Све публикације