YEP прича о успјеху: Невенин пут од Клуба за тражење посла до стажирања

Уто, 25.10.2016.


"Као већина људи, након завршетка факултета, пријавила сам се на Завод за запошљавање у нади да ћу што прије пронаћи посао - говори Невена. Међутим, то се није десило тако брзо као што сам очекивала. Дипломирала сам на факултету друштвених наука, смјер професор српског и италијанског језика и књижевности. Овај позив сам одабрала првенствено због тога што волим рад са људима, а нарочито са дјецом. У току школовања сам стекла огромно знање које бих вољела да пренесем на друге људе, али нажалост нисам могла да пронађем посао у струци. Једина могућност која ми се пружила јесте одрађивање приправничког стажа, односно волонтирање".

Наиме, волонтирала сам у једној основној школи, овђе у Градишци, као професор српског језика. Пракса у школи страних језика „Marco Polo" за вријеме студирања и волонтирање у школи су ми били одлична прилика да се усавршим у својој струци. То је било само једно лијепо и поучно искуство које је брзо завршило, а ја сам и даље без сталног посла. Неког дуготрајног рјешења није било. Иако је све изгледало мало песимистично, изненада ми се отворила могућност да зарадим неки новац.

Све је почело једним позивом од стране мог савјетодавца у Бироу Градишка која води програм Клуба за тражење посла. Одмах да разјасним: није се радило о добијању посла него о подршци Бироа како бих што прије пронашла посао и стекла самопоуздање да обавим успјешно разговор са послодавцем. Током радионица у Клубу, водитељица Клуба, моја имењакиња, ме је упутила према могућности стажирања у Удружењу грађана „Мост" као предавач италијанског језика. У почетку сам се двоумила да ли да одем на разговор за тај посао јер до сада нисам имала искуства у раду са таквим организацијама, али ме водитељица Клуба охрабрила. Очекивала сам неког строгог и захтјевног директора, али на моје изненађење дочекали су ме млади и насмијани људи пуни оптимизма и ведрине.

И тако је почела моја „авантура" у удружењу као предавач италијанског језика. За све нејасноће и све што ми је потребно за мој рад сам се могла обратити запосленима у удружењу. За разлику од школе, овђе је атмосфера мало другачија. Радим са дивним људима различите старосне структуре.

Морам признати да је јако занимљиво радити са таквом групом људи. Сваки дан је све интересантније, нема неке велике строгоће и атмосфера је баш пријатељска.

Надам се да ћу и послије стажирања, колико ми могућности буду дозвољавале, остати у контакту са овим дивним људима и овим удружењем у коме су сви добродошли.

Могућност стажирања у Удружењу Мост је помогао Пројекат запошљавања младих (YЕP) који је кроз пакет додатне подршке од стране социјалног предузећа Funky Guerrilla, омогућио прилике за стажирање учесницима Клуба за тражење посла Градишка, као и прилику за обуку шивача и запослење у социјалном предузећу. Од тренутка успостављања синергије са социјалним предузећем Funky Guerrilla, Клуб у Градишци је значајно повећао интерес незапослених за клуб, што се одразило и кроз запошљавање, и у крајњој линији кроз позицију на ранг листи и просјечну ефикасност од 55%.

 

(yep.ba)

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

21.03.2024.Публикације

Висока стручна спрема
Висока стручна спрема на евиденцији Завода за запошљавање

Све публикације