За подршку запошљавања 21 милион КМ

Чет, 03.04.2014.


За пројекте запошљавања у Републици Српској у овој години биће издвојено 21,8 милиона марака, а захваљујући томе посао би требало да добије неколико хиљада радника.

Од тих 21,8 милиона, из прошле године је пренесено 12,38 милиона, док су Влада и Завод за запошљавање РС за ову годину обезбиједили 9,47 милиона.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је јуче, послије сједнице Владе на којој је усвојен Акциони план запошљавања за 2014. годину, да су ови планови значајно допринијели смањењу броја незапослених.

- Реализацијом Акционог плана у 2013. години отворено је 4.500 радних мјеста, док је око 500 уговора о раду закључено у првом кварталу ове године, а односе се на пројекте започете лани - рекао је Ђокић и додао да је највише радника запослено у привреди и то 3.500 и у пољопривреди 427 радника.

Истакао је да ће подстицај бити обезбијеђен за запошљавање приправника, запошљавање у привреди, самозапошљавање, подршку запошљавања породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца. Подршка послодавцима за запошљавање по раднику биће 3.500 КМ.

- Посебна пажња биће усмјерена на подршку запошљавања дјеце из породица погинулих бораца, за шта је обезбијеђен милион КМ - истакао је Ђокић и додао да је новина у односу на прошлу годину то да ће јавни конкурс бити стално отворен.

Подстицај ће бити обезбијеђен и за запошљавање инвалида, у шта ће бити укључен Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалидних лица, путем којег је до сада запослено 1.400 особа.

Ђокић је истакао да Акциони план запошљавања доноси оптималне мјере, које се могу провести и за које постоји интерес великог броја послодаваца, али и грађана који желе да се укључе у пројекте самозапошљавања, те да ће јавни позив послодавцима бити отворен током цијеле године.

Ђокић је рекао да је у 2013. години Српска била једина република у региону која је успјела да смањи број незапослених за 2,7 одсто, односно да повећа укупан број запослених за 1,7 одсто. Додао је да је у прва три мјесеца ове године повећан број запослених у односу на исти период лани.

Важан партнер Владе Републике Српске у провођењу Акционог плана је Завод за запошљавање Републике Српске, на којем је по посљедњој евиденцији 150.247 незапослених.

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти

12.08.2022.Публикације

Статистички билтен- јули 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец јули 2022.

Све публикације