За подршку запошљавању у реалном сектору 42 милиона КМ

Сри, 14.03.2018.


У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци данас је промовисан Пројекат подршке запошљавању у реалном сектору финансиран кредитом Свјетске банке у укупном износу од 50 милиона евра од чега ће Република Српска добити 21 милион евра, а којим је предвиђено запошљавање око 16.000 лица у БиХ.

"Ријеч је о кредиту Свјетске банке за Пројекат подршке запошљавању у износу од 42 милиона КМ за Републику Српску, који ће се четири године сукцесивно повлачити и намјенски бити за плаћање доприноса и пореза за све оне послодавце који запосле лица са евиденције Завода за запошљавање Српске", рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

Он је напоменуо да је овај Пројекат подршка запошљавању искључиво у реалном сектору, како би се стимулисало запошљавање младих и жена, као и лица која имају више од 40 година, а дуже од годину дана су на евиденцији Завода за запошљавање.

Савановић је додао да Влада Републике Српске акционим програмима запошљавања покушава да повећа број запослених у односу на број незапослених лица.

"Ове мјере су предвиђене и Реформском агендом у свим процесима који су предвиђени у Економској политици Владе Републике Српске", рекао је Савановић.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић навео је да ће Завод издвојити 14 милиона КМ властитих средстава за ову годину за запошљавање 4.900 лица.

"Ово је могућност да Влада Републике Српске, кроз Пројекат који ће имплементирати Завод, награди оне послодавце који уредно плаћају доприносе и све што је потребно према држави", истакао је Вујичић.

Он је рекао да ће Пројекат подршке запошљавању у реалном сектору трајати четири године, те да је на годишњем нивоу могуће повући средства од око 10 милиона КМ и то искључиво у реални сектор.

"Овај Пројекат само је једна од мјера на којој Свјетска банка сарађује са Владом Републике Српске у виду подршке Реформској агенди 2015-2018. године", казала је представник Свјетске банке Миреј Овадија.

"Наведени Пројекат је важан за Свјетску банку, јер промовише рад и запошљавање из Реформске агенде, као и због аспекта учења, јер ће довести до многих иновација", истакла је Овадија.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да је овај Пројекат добра прилика за послодавце који запосле нове раднике у реалном сектору да добију рефундацију пореза и доприноса.
"Када запослимо радника на крају године Пореска управа Републике Српске утврди колики је износ пореза и доприноса уплаћен за новозапослене раднике и до половине године нам се тај износ врати", појаснио је Тривић.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

29.09.2023.Публикације

Статистички билтен- август 2023.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за август 2023. године

Све публикације