ШKИПИНА: „БИЉЕЖИ СЕ ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ”

Уто, 27.02.2024.


„Укупан број запослених у Републици Српској на дан 30. септембра 2023. године износио је 290.745 и показује тренд благог раста јер у односу на септембар 2022. године укупан број запослених се повећао за 0,6%. Број незапослених у децембру 2023. године смањен је за 8,6% у односу на децембар 2022. године, тако да можемо констатовати да упркос свим изазовима којима је било изложено у претходном периоду, тржиште рада је стабилно, остварује позитивне резултате, биљежи одређен раст броја запослених, уз смањење броја незапослених”, рекао је за БХ Радио 1 в. д. директора Завода за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина.

В. д. директора Завода је истакао и да постоји огромна заинтересованост послодаваца за програме запошљавања које проводи Завод за запошљавање. Интересовање је 2–3 пута веће у односу на расположива средства за провођење програма запошљавања.

Према његовим ријечима активне мјере запошљавања које проводи Завод за запошљавање уз подршку Владе Републике Српске резултирају запошљавањем неколико хиљада људи годишње, што значајно утиче на пораст запослености.

„До сада проведеним програмима запошљавања, који заузимају значајно мјесто када је ријеч о активностима Завода за запошљавање, запослено је 39.189 лица за шта су издвојена средства у износу од 168.197.608 KМ”, изјавио је Шкипина.

„Најбројнија занимања на евиденцији незапослених у оквиру III и IV степена стручне спреме јесу: продавачи, бравари, ауто-механичари, кухари, металостругари, конобари, возачи теретних кола, конфекционари, столари, финансијски и економски техничари, механичари и машинисти, електричари и енергетичари, здравствени радници, угоститељи и сродни, а у оквиру VII степена стручне спреме: дипломирани економисти, дипломирани правници и дипломирани инжењери пољопривреде, професори разредне наставе, професори енглеског језика, професори физичког васпитања, дипломирани психолози”, навео је Шкипина.

„Послодавци су изразили највећу потребу за сљедећим занимањима: продавцима, конобарима, тесарима, армирачима, браварима, возачима теретних возила, кухарима, зидарима, конфекционарима, заваривачима, медицинским сестрама, машинским, фармацеутским и грађевинским техничарима, професорима разредне наставе, дипломираним економистима, дипломираним правницима, васпитачима у предшколским установама, професорима  математике и физике као и љекарима”, додао је в. д. директора Завода.

Он је нагласио да када је ријеч о усклађености уписне политике са тржиштем рада, Завод за запошљавање је кључна институција на тржишту рада, те креаторима уписних политика редовно доставља неопходне информације о стању на тржишту рада ради креирања тих политика. Видљиво је да постоји неусклађеност са потребама привреде, посебно у квалитативном смислу.

Шкипина је истакао да са колегама из Федералног завода за запошљавање наш завод има коректну сарадњу која се огледа у размјени различитих информација и учешћу у разним, најчешће  међународним, пројектима који се проводе на територији цијеле БиХ.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

18.08.2023.Публикације

Статистички билтен- јул 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец јули 2023.

Све публикације