Састанак у Њемачкој – Споразум о социјалном осигурању

Пет, 26.04.2024.


У организацији Савезне агенције за рад Њемачке одржан је дводневни састанак, 23. и 24. априла 2024. године, у Нинбергу, коме су присуствовали носиоци осигурања из Босне и Херцеговине и Републике Србије. У име Републике Српске учествовали су представници ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске – в. д. директора Дамјан Шкипина и помоћник директора за правне и кадровске послове Свјетлана Пржуљ.

На састанку се разговарало о имплементацији Споразума о социјалном осигурању између Њемачке и СФРЈ закљученог 12. 10. 1968. године, а који су ратификовале Република Србија, Савезна Република Њемачка и БиХ, и који је важећи споразум између ових држава.

Представници свих институција презентовали су своју регулативу за поступак остваривања права на новчану накнаду и цјелокупан поступак остваривања права, те размијенили досадашња искуства у вези са примјеном предметног споразума.

Једна од кључних тема о којима се разговарало јесте поступак рефундација исплаћених новчаних накнада. Прецизно су дефинисани начини достављања образаца као и рокови за рефундацију.

Донесено је више закључака који ће се реализовати у наредном периоду те одређена прелазна рјешења до успостављања коначног договора. Као један од сљедећих корака планиран је састанак у Сарајеву, а након тога ће се наставити сарадња у вези са Споразумом о социјалном осигурању са циљем остваривања права свих корисника осигурања на новчану накнаду у матичној држави.

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

27.10.2023.Публикације

Статистички билтен- септембар 2023.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за септембар 2023. године

Све публикације