АКЦИОНИ ПЛАН ЗАПОШЉАВАЊА У СКЛАДУ СА ПОТРЕБАМА ТРЖИШТА РАДА

Уто, 26.03.2024.


Вршилац дужности директора ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина састао се данас у Палама са министром рада и борачко-инвалидске заштите Данијелом Егићем.

„На састанку се разговарало о Акционом плану запошљавања за ову годину, који треба да усвоји Влада Републике Српске и који ће бити у складу са потребама тржишта”, изјавио је Дамјан Шкипина.

Шкипина је навео да је прошли акциони план био расписан у августу 2О23. године и да његова реализација није завршена, те да из тог разлога нису журили са новим.

„Имали смо разговоре са локалним бироима, свим шефовима филијала и уважили њихове приједлоге, а у наредном периоду очекује нас разговор са социјалним партнерима, са Унијом послодаваца и синдикатом”, рекао је Шкипина новинарима након састанка са министром рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијелом Егићем. 

Шкипина је додао да је са Егићем разговарао и о актуелном стању у Заводу и о тржишту рада.

Он је истакао да Завод за запошљавање Републике Српске има добру сарадњу са ресорним министарством и Владом Републике Српске, те да су направили доста добрих потеза.

Kада је ријеч о стању на тржишту рада, Шкипина је навео да је на евиденцији Завода око 60.000 незапослених, међу којима је највише дипломираних економиста, правника, професора физичког васпитања и просвјетних радника, а да су најтраженија лица са завршеним техничким факултетом, којих и има најмање.

„Ово су неки кумулативни показатељи јер све зависи од филијале или локалне заједнице”, истакао је Шкипина.  

 

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да би Акциони план запошљавања за ову годину требало да буде готов у наредних мјесец дана, када ће почети и његово спровођење.

„Ради се о некаквим стварима које добијамо од локалних заједница, које су сада код нас у разматрању. То су, прије свега, приправници, односно хоћемо ли моћи да их уврстимо у овогодишњи план, пошто прошле године средстава за њих није било, осим за породице погинулих бораца”, појаснио је Егић. 

Према његовим ријечима, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Завод за запошљавање Републике Српске заједнички раде са Свјетском банком на пројекту који ће помоћи у изради Акционог плана запошљавања.

Он је навео да од Свјетске банке очекују новчана средства као помоћ у изради одређених програма, која ће бити уграђена у Акциони план запошљавања за ову годину.

 

Извор: Срна

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти