„Ен керамика” – Вељко Бабуновић, Бијељина

Сри, 31.01.2024.


„По завршетку средње школе и стицања занимања керамичар нисам могао пронаћи посао. Повремено сам радио као помоћни радник, све до запослења 2008. године. У радном односу сам био три године и стекао неопходно искуство.” Овако своју причу почиње Вељко Бабуновић из Бијељине.

Потом долази период без запослења. Тежак живот са мајком и старијим братом изискивао је да обавља привремене послове. А како формира и властиту породицу, Вељко се труди да обезбиједи услове за достојанствен живот, те одлази повремено на рад у Шведску и Њемачку и истиче: „Рад у иностранству ми је пружио могућности усавршавања и зараде, али одвојеност од породице ми је тешко падала”. Сада, већ као искусан керамичар, враћа се у Семберију са циљем проналаска запослења.

„Тешко је у туђини, има зараде, али горак је то хљеб. Пријавио сам се на биро и пратио огласе. Из бироа су ме информисали да је објављен Јавни позив по програмима запошљавања и да могу да аплицирам за самозапошљавање. Схватио сам да, поред уштеђевине и позајмице, недостајућа средства могу надомјестити подстицајем бироа за запошљавање и покренути властиту дјелатност. Од савјетодавца сам добио детаљне информације и смјернице како да аплицирам за подстицај”, наводи Вељко.

Средства су му одобрена, регистровао је Занатску радњу „Ен керамика” и почео са радом у августу 2023. године. Од добијеног подстицаја  набавио је опрему и алат. Тренутно, у његовој фирми ангажован је ђак на пракси, али је у плану и ново  запошљавање.

Вељко наглашава да је задовољaн и да очекује и повећање обима посла уговарањем подизвођачких радова са два грађевинска предузећа.

„Искрено се надам да ће се посао и даље развијати и да ћу у скорије вријеме створити могућност да запослим још једног радника, јер сад већ имам уговорених послова и сам не могу да стигнем. Држава нуди могућност подстицаја за ново запошљавање радника посредством Завода, тако да ћу се опет прво обратити бироу”, са осмијехом каже овај млади човјек, који је, између зараде у иностранству и породичног живота, изабрао породицу!

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

25.11.2022.Публикације

Статистички билтен-октобар 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец октобар 2022. године

Све публикације