Потписани уговори о оспособљавању полазника обуке за дефицитарна занимања у оквиру пројекта ,,Локалним партнерством до запошљавања на Палама”

Сри, 07.12.2022.


,,Средњошколски центарˮ Пале и група послодаваца данас су потписали уговоре о оспособљавању полазника обуке за дефицитарна занимања у оквиру пројекта ,,Локалним партнерством до запошљавања на Палама”, који је намијењен особама са евиденције  ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске – Биро Пале.
Локално партнерство за запошљавање Пале једно је од двадесет партнерстава успостављених у БиХ у оквиру пројекта ,,Подршка ЕУ локалним партнерствима за запошљавање – фаза два /ЛЕП два/”, који ЕУ финансира са четири милиона евра, а спроводи га Међународна организација рада.

Директор ,,Средњошколског центраˮ Пале Синиша Руљ рекао је новинарима да ће ова установа обезбиједити теоријски дио и издавање сертификата који ће полазници обуке моћи да користе убудуће.

,,Током трајања пројекта планирано је обучавање 70 незапослених за 15 дефицитарних занимања. У овом тренутку имамо 37 полазника, а конкурс још траје”, истакао је Руљ.

Он је додао да су данас потписани уговори са четири послодавца и то: ,,Станишић”, ,,Гријање инвест”, ,,Термаг” и ,,ВС лајт”.

Руљ је истакао да са послодавцима сарађују како би преквалификовали одређенa лица са евиденције Завода за запошљавање, тако да ће они који буду заинтересовани кроз обуку моћи да остваре запослење.

Вања Вукојичић је у име послодаваца који су потписали уговор на пројекту ,,Локалним партнерством за запошљавање Пале” нагласила да је пројектни тим општине Пале одрадио одличан посао, те да је ово прилика за незапослене, али и запослене који желе да изврше преквалификацију.

,,Полазници пријављивањем на јавни позив имају прилику да буду обучени, квалификовани, имају плаћен превоз, топли оброк, плаћена обука која се на
крају уписује у радну књижицу, добију јавну исправу коју могу користити код послодаваца код којих желе”, рекла је Вукојичићева.

Носилац пројекта ,,Локалним партнерством до запошљавања на Палама” је општина Пале, а координатор пројекта испред локалне заједнице Мирјана Радовић рекла је да је у питању друга фаза пројекта у којој полазници пролазе обуке да би могли добити сертификате у форми јавне исправе.

Она је навела да су данас потписани уговори за оспособљавање за занимања: електричар-електроинсталатер, керамичар, подополагач, инсталатер гријне и расхладне технике, конобар и рецепционер.

Радовићева је напоменула да се сви заинтересовани могу информисати на страници Општине Пале, Завода за запошљавање Републике Српске и Средњошколског центра Пале, а јавни позив биће отворен до попуњавања мјеста, а то је 70 лица и 15 занимања.

Координатор обука у Средњошколском центру Пале Недељко Газивода каже да је пројекат велика прилика за лица која се налазе на евиденцији Бироа Пале да изврше преквалификацију, доквалификацију која је за њих бесплатна, а након успјешног завршетка обуке добиће сертификате.

Газивода је објаснио да ће се највећи дио практичне обуке (250 часова) изводити код послодаваца, док ће се стручно-теоријска настава која обухвата од 10 до 15 одсто наставе изводити у учионицама Средњошколског центра.

,,ЕУ је дала могућност проширења кандидата на град Источно Сарајево како би се пројекат успјешно реализовао. Циљ је стимулисати лица који траже посао, обучити их, јер кроз обуку могу доћи до жељеног занимања и стручног оспособљавања”, навео је Газивода.

Партнери у овом пројекту су ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске, Средњошколски центар ,,Пале”, Удружење ,,Сунце” и послодавци: ,,Гријање инвест”, ,,ВС лајт”, Дом за старије ,,Натура”, текстилно предузеће ,,Мраз”, хотел ,,Термаг” Јахорина, предузећа ,,Милкус”, ,,Станишић” и ,,Грађење”, аутолимарско-лакирерска радња ,,Глуховићˮ, ,,Ентеријери Перићˮ и пекара ,,Клас”.

 

Срна

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти

12.08.2022.Публикације

Статистички билтен- јули 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец јули 2022.

Све публикације