Како отићи на рад у Њемачку?

Пон, 18.03.2013.


Анкете показују да би више од 80 одсто младих из Босне и Херцеговине радо у потрази за бољим животом отишло на Запад.

Добити прилику за то није лако мада у Њемачкој већ годинама има премало радне снаге за одређена занимања.
Држављани БиХ немају право да траже посао на њемачком тржишту рада, осим ако немају признату диплому и имају конкретну компанију која им нуди радно мјесто.
У том случају се може добити такозвана „Плава карта" која омогућава долазак стручњака ако им њемачки послодавац понуди плату од најмање 46.400 евра годишње или 36.192 евра у дефицитарним занимањима.

У Њемачкој у овом тренутку постоји дефицит љекара, инжењера машинства и електротехнике, као и информатичара. Само у овим браншама непопуњено је 120.000 радних мјеста.

Истовремено, већ постоји захтјев из Њемачке упућен Босни и Херцеговини да одобри слање особља за његу старих и болесних. Приходи од тог посла нису толико велики, али су довољни за нормалан живот.

БиХ мора да пожури са склапањем споразума са Њемачком о доласку медицинског особља јер Нијемци већ размишљају чак о довођењу радне снаге из Кине.

Ипак, ни у Њемачкој не тече свуда мед и млијеко, а гастарбајтерски хљеб понекад има и седам кора. Не ради се само о новцу и заради, него и о потпуно другачијим обичајима, начину живота, култури, преносе агенције.

 

(Capital.ba)

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

22.03.2024.Публикације

Статистички билтен- фебруар 2024. године
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за фебруар 2024.

Све публикације