Од породичних вриједности до радне интеграције – инспиративна прича о сарадњи породице и Завода за запошљавање

Пон, 04.03.2024.


Све чешће се може чути да млади људи одлучују остати у Републици Српској и покренути властити бизнис. Једна од породица која је изабрала тај пут је и породица Лазендић из Српца. Ријеч је о младим, вриједним људима, родитељима трију дивних дјевојчица, који су након вишегодишњег рада код других послодаваца стекли драгоцјено радно искуство и нова знања и одлучили да покрену властити бизнис. Њихов предузетнички дух и озбиљну иницијативу препознали су запослени у Бироу за запошљавање Србац.

Мирјана је неколико година била на евиденцији Бироа Србац као активни тражилац посла. Кроз савјетодавни рад са запосленицима Бироа, уз корисне савјете, сугестије и смјернице, добила је помоћ у развијању пословне идеје. Она је, затим, укључена у активне мјере Завода за запошљавање и у фебруару 2022. године аплицирала је на Пројекат подршке самозапошљавања циљних категорија у привреди и добила подстицај.

Мирјана је изразила огромну захвалност и истакла немјерљив значај финансијске подршке Завода за запошљавање Републике Српске, који јој је у кључном тренутку покретања бизниса био велика подршка. Она је регистровала самосталну предузетничку дјелатност – Столарске услуге „Н. М.” Мирјана Лазендић и врло брзо стекла велики број задовољних купаца. У широкој лепези понуде столарских услуга ова млада фирма посебно истиче ПВЦ и АЛУ столарију, секциона и роло гаражна врата, затим производњу и уградњу ПВЦ и алуминијумских вањских и унутрашњих клупица, све врсте комарника и широку палету зебра и роло завјеса. Да је предузетничка идеја успјешно заживјела, показује све већи број задовољних клијената, али и потреба проширења пословања.

Мирјана је наставила сарадњу са Заводом за запошљавање и одлучила да запошљавањем супруга, који је такође био незапослено лице, заокружи своју пословну причу, која је сада већ прерасла у прави породични бизнис. Она је, такође, прошле године аплицирала за подршку коју Завод додјељује кроз пројекте запошљавања и с обзиром на то да уредно и позитивно послује, те да је испоштовала све уговорне обавезе са Заводом, поново је добила подстицај по Пројекту запошљавања дјеце демобилисаних бораца „Заједно до посла”. У будућности планира да прошири свој тим и  заинтересована је да и ове године учествује у пројектима запошљавања.

Ово је само један од примјера како се уз заједничку институционалну сарадњу и подршку може направити једна заиста лијепа прича. Породица Лазендић је примјер успјешних, младих и вриједних људи који су остали да живе и раде на свом огњишту и да своју дјецу уче правим породичним вриједностима. Пројекти Завода, који су им помогли у реализацији њихове предузетничке идеје, имају за циљ смањење незапослености и побољшање свеукупног економског и привредног развоја наше земље.

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти