У Палама одржана завршна радионица у оквиру обуке о покретању сопственог посла намијењене незапосленим лицима

Пон, 24.10.2022.


Двадесет кандидата са подручја општине Пале учествовало је у недељу у завршној радионици у оквиру обуке о покретању сопственог посла намијењене незапосленим особама регистрованим на евиденцији Завода за запољшавање Републике Српске, Биро Пале.

Обука је одржана у оквиру пројекта “Локалним партнерством до запошљавања на Палама” и дио је највећег глобалног програма обуке из пословног менаџмента који се одвија по методологији Међународне организације рада и који помаже потенцијалним предузетницима да покрену и развијају сопствени посао.

Локално партнерство за запошљавање Пале једно је од 20 партнерстава успостављених у БиХ у оквиру пројекта “Подршка ЕУ локалним партнерствима за запошљавање – фаза два”, који ЕУ финансира са четири милиона евра, а спроводи Међународна организација рада.

Координатор пројекта у име Средњошколског центра “Пале” и члан “Локалног партнерства за запошљавање” Недељко Газивода изјавио је новинарима да је ријеч о важном пројекту за локалну заједницу који ће обукама за дефицитарна занимања, као и обукама за самозапошљавање, помоћи да се смањи стопа незапослености на Палама.

Газивода је рекао да је циљ радионице да полазници препознају пословну идеју и науче како да започну свој посао.

“Зато смо организовали стручног предавача, како би полазници били оспособљени да направе свој бизнис план”, додао је Газивода.

Координатор пројекта “Локалним партнерством до запошљавања” на Палама Мирјана Радовић рекла је да је општина Пале носилац пројекта чија је сврха да се заједничким снагама са партнерима утиче и побољша положај незапослених на тржишту рада, посебно теже запошљивих категорија становништва.

Радовићева је напоменула да 20 кандидата пролази завршну обуку за израду бизнис планова, које ће презентовати комисији.

“Комисија ће одабрати 10 квалитетних бизнис планова и наградити грант средствима у износу од 8.000 КМ по бизнис плану”, поручила је Радовићева.

Она је подсјетила да је у августу општина Пале расписала јавни позив, а у име “Локалног партнерства за запошљавање” за кандидовање бизнис идеја, 20 их је ушло у други круг и одржане су обуке о теми предузетништва и израде бизнис планова.

Комплетну обуку у Средњошколском центру “Пале” о покретању сопственог посла по методологији Међународне организације рада и Сајб програма, одржала је тренер Ирма Дедић, која је и универзитетски професор.

Она је истакла да су корисници пројекта имали прилику да похађају ову обуку и науче писати свој бизнис план у оквиру методологије која се користи у више од стотину земаља свијета.

Дедићева је објаснила да је ријеч о бизнисима из свих дјелности јер је методологија прилагођена да је могуће урадити бизнис план и разрадити идеју без обзира о којој привредној грани је ријеч.

“Јако сам задовољна када је ријеч о групи из општине Пале, јер њих 20 квалитетних кандидата желе да покрену своју бизнис идеју. Наш задатак је био да помогнемо да поједине сегменте бизнис плана разраде и да оквире у један документ који ће им касније бити добар водич приликом имплементације бизнис плана, идеје и самог рада”, истакла је Дедићева.

Полазница обуке Драгана Лопатић захвалила је општини Пале и “Локалном партнерству” што су омогућили незапосленим особама учешће у овом пројекту и учење нових вјештина неопходних за покретање посла.

“Дуже вријеме бавим се производњом природне козметике са козјим млијеком из нашег домаћинства, као и другим природним и органским сировинама”, рекла је Лопатићева.

Она је додала да је незапослена, породична жена настањена у руралном крају и да је од великог значаја за њу покретање микробизниса.

Носилац пројекта “Локалним партнерством до запошљавања на Палама” је општина Пале, а партнери су Завод за запошљавање Републике Српске/ Филијала Источно Сарајево/ Биро Пале, Средњошколски центар Пале, Удружење Сунце.

 

Срна

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

29.01.2024.Публикације

Статистички билтен- децембар 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за децембар 2023.

Све публикације