Истраживање скривеног тржишта рада

Уколико тражите посао саветујемо вас да направите листу компанија у којима бисте желели да радите, а затим покушајте да успоставите контакт са послодавцима. Нова тржишна економија је много динамичнија него што се то чини на први поглед.

Већина послова који се нуде су део скривеног тржишта рада, које се састоји од радних места која још нису оглашена. Под тим се подразумевају радна места која настају као резултат скорашњих пензионисања, отпуштања, ширења компанија, али и радна места која ће се тек отварати, укључујући и она која ће бити формирана за одређене особе које траже посао. Већина радних места никада и не стигне до огласа или агенција за запошљавање, већ се попуне људима који користе методе директног контакта. Послодавци користе формалне начине само када се места не попуне неформалним путем.

Први корак јесте састављање листе компанија "мета"- у којима бисте волели да радите. Компаније на листи могу потицати из разних извора као што су информације добијене истраживањем тржишта послова, лично знање о некој компанији, информације добијене кроз умрежавање. Што више сазнајете о овим фирмама, листа се може мењати, неке фирме ћете можда избрисати, а друге додати. Када сте направили малу листу компанија на које ћете се усредсредити, спремни сте да кренете у акцију. Сазнајте што више можете о свакој од ваших „мета" компанија. Потребне информације укључују и одговоре на следећа питања:

- Који су производи или услуге компаније?
- Какав је статус компаније у индустрији? Да ли је компанија велика или мала, да ли расте или се смањује?
- Шта можете сазнати о послу који желите (дужности, плата, бенефиције, радна средина)?
- Какав је имиџ фирме и који тип особе се ту "уклапа"?
- Који су неки од садашњих проблема фирме?
- Који људи имају моћ да вас запосле?

Да бисте истражили скривено тржиште рада, морате користити неформалне методе. Већина послова се пронађе путем личних контаката или директним контактом са послодавцима. Ваши извори информација могу да буду:

Новине, пословни часописи, трговачки или професионални магазини - претражите ове изворе ради чланака који помињу ваше „мете". Не заборавите специјализоване новине као што је лист „Послови". Тражите информације о новим производима, ширењу, консолидацији, промени локација, промоцијама компанија, чланке које пишу извршни директори, податке о годишњим зарадама и текућим проблемима компанија. Прегледајте стара издања новина због старих огласа за посао. Они вам могу пружити важне информације о дужностима на послу, плати и бенефицијама. Можда ћете наћи и неки оглас за радно место за које сте заинтересовани. Можда то место није никада ни попуњено или је особа која је претходно ангажована већ отишла са тог места.

Саме компаније - позовите одељење за људске ресурсе или односе са јавношћу у фирми. Набавите брошуре, годишњи извештај, опис релевантних послова и било шта друго што описује компанију.

Информативни интервју - правите мреже тако што ћете се састати са неким из фирме да бисте добили детаљније информације о самој компанији и можда неко обавештење о слободном радном месту.

Професионална и струковна удружења - већина радних области има своја струковна удружења. Ова удружења одржавају редовне састанке и штампају периодичне часописе, а све су то добри извори унутрашњих информација о компанијама чланицама. Многи стручњаци су чланови једног или више професионалних удружења. Ако се никада нисте учланили у ваше или ако вам је чланство истекло, ово може бити добар тренутак да се активирате. Ове организације често имају директора чланства, што је одличан извор информација за умрежавање. Професионалне групе обично имају редовне састанке где се слободна радна места могу објавити. Удружење можда има и базу са биографијама или пружа помоћ својим члановима при запошљавању. Ако ваша група нема такве активности, предложите им да отпочну са њима и понудите им своју помоћ. Тако ћете бити први који ће чути за интересантне послове који се појаве. Можете сазнати за нека упражњена места која никада неће бити оглашена. Поред тога, приметиће вас људи који знају за слободна радна места или који сами запошљавају нове кадрове. Важно је одржавати контакте са овим људима и између сусрета. Пословни контакти ове врсте вам могу обезбедити корисне информације о политици компанија и пословној филозофији пре интервјуа, тако да ћете бити припремљени, информисани и сигурни.

Затим вам предлажемо да фирми у којој бисте волели да радите пошаљете контактно писмо. У контактном писму предложите позицију на којој би сте могли да радите, укратко представите себе као кандидата, вашу мотивацију и жељу. На овај начин ваша биографија се неће утопити у мору других, што се дешава када је расписан конкретан оглас.

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

04.03.2022.Публикације

Статистички билтен- јануар 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за јануар мјесец 2022.године

Све публикације

Вијести