Клуб за тражење посла (Job Club)

Шта је Клуб за тражење посла?
Клуб за тражење посла представља формалну групу особа које траже запослење. Његова сврха је да незапосленом лицу пружи континуирану помоћ у тражењу посла. Клуб воде каријерни савјетници (водитељи клубова), запослени у Биору за запошљавање.

Основна филозофија клубова за тражење посла је позитивна порука да посла има за свакога ко га жели.

Како изгледа рад у Клубу?
Кроз вишенедељну обуку чланови ће стећи знања и вјештине релевантне за тражење посла, које ће додатно утицати на њихово самопоуздање и мотивацију.

Фокус обуке је на проналажењу адекватних огласа за радна мјеста и развијању вјештина презентовања, путем телефона, интервјуа и у писаној форми. Током прве двије седмице чланови клуба развијају теоретска знања док у трећој седмици се фокусирају на практично тражење посла, са дневним циљем броја пријава на огласе, које морају послати. За све чланове који не пронађу посао током тог периода, обезбијеђено је савјетовање и подршка током наредна четири мјесеца.

Шта ја могу добити од Клуба за тражење посла?
Можете повећати своје шансе да добијете посао!

Можете научити како написати биографију (CV), пропратно писмо, на који начин пратити и пријављивати се на огласе за посао, рад са апликацијама и пријавним обрасцима, како телефонирати и представити се послодавцу, како успјешно обавити интервју за посао, како се понашати на свом радном мјесту и како задржати посао.

Можете добити личног савјетодавца, са којим ћете радити на побољшању Ваше конкурентности на тржишту рада, све до остварења крајњег циља – запослења.

Које друге користи могу имати од чланства у Клубу?
Члановима Клуба се у сарадњи Пројекта запошљавања младих (YЕП) и локалног бироа за запошљавање обезбјеђују бесплатно сви ресурси за процес тражења запослења, а неки од њих су:
• Кориштење рачунара и интернета
• Приступ огласима објављеним у свим дневним новинама
• Кориштење телефона за потребе контактирања послодаваца
• Приступ бази привредних субјеката
• Обуке из области тражења посла
• Савјетодавне услуге запослених у Клубу
• Едукативни материјал
• Могућност сусрета са послодавцима, од којих ћете чути шта су њихова очекивања при одабиру будућих запосленика
• Информације о свим активним мјерама које имплементирају заводи за запошљавање.

Ко све може бити члан Клуба за тражење посла?
Свака млада особа старосне доби између 18 и 30 година која је више од годину дана на евиденцији Бироа за запошљавање као незапослено лице може постати члан Клуба.

Уколико постоји више заинтересованих него што Клуб у том тренутку може примити, формира се листа чекања, али ће сви добити могућност да постану чланови.

Које су моје обавезе према Клубу за тражење посла?
Ваше обавезе су да потпишете Споразум којим се обавезујете да ћете долазити 4 дана седмично по 3 сата у Клуб, и то у трајању од 3 седмице, затим да поштујете правила Клуба, као и права и обавезе других чланова Клуба.

Какве су ми шансе да пронађем посао?
Пројекат запошљавања младих (YЕП) мјери успјешност Клубова кроз конкретна запошљавања. Досадашње искуство показује да до 40% чланова Клуба пронађе посао. Учлањењем у Клуб и Ви сигурно можете бити један од њих.

На wеб страници http://www.yep.ba се могу пронаћи детаљније информације о раду Клубова, укључујући њихове локације, контакт податке, али и ранг листа успјешности појединих клубова.

Како могу постати члан Клуба?
За све информације обратите се свом локалном Бироу за запошљавање, односно директно особи која је задужена за вођење Клуба.

Како су настали клубови за тражење посла
Клубови за тражење посла су настали 1970-их, када је др. Нејтан Азрин осмислио концепт Клуба за тражење посла који функционише кроз три сегмента: група за подршку, радионица за стицање вјештина потребних за тражење посла и мјесто гдје се могу добити информације о слободним радним мјестима. Клубови за тражење посла које је Азрин покренуо у централном Илиноису (САД) су резултирали са 90% успјешних запослења током 90 дана рада, чак и са неквалификованом радном снагом и слабом локалном привредом. Ови резултати се не могу гарантовати, можда ћете кроз Клуб за тражење посла наћи посао, а можда и нећете – али шта друго можете предузети, а да има већу шансу за успјех?

Концепт Клубова за тражење посла се успјешно спроводи широм свијета. Клубови спроводе своје активности у земљама попут Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Француске, Шведске, Уједињеног Краљевства, али и у земљама региона Словенији, Хрватској, Србији и Бугарској.

Клуб за тражење посла је у БиХ креиран у оквиру Пројекта запошљавања младих (YЕП) којег финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), у сарадњи са Заводом за запошљавање Републике Српске и Федералним заводом за запошљавање, односно кантоналним службама за запошљавање.

Детаљније информације о локацијама клубова, водитељима клубова и контакт особама можете пронаћи на  http://www.yep.ba/lokacije_klubova.

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

Вијести