Како тражити посао

Проналажење посла претворило се у право мучење. Иако до информација због интернета није никад било лакше доћи, правих конкурса је врло мало, а конкуренција огромна. У мору приручника о томе како пронаћи посао издваја се "The Job-Hunter's Survival Guide" Richarda Nelsona Bollesa који је саставио најефикасиније методе за проналажење посла.

1. Самоанализа
Ради се о детаљној анализи властитих способности и жеља, а према аутору књиге метода доводи до успјеха у 86% случајева. Тражи доста времена и размишљања па се резултати не могу очекивати од данас до сутра. Састоји се од три питања:

Шта? (направити списак способности и знања),
Гђе? (одредити подручја интереса) и
Како? (која подузећа најбоље одговарају опису и како с њима ступити у контакт).
Што су циљеви одређенији, а одговори на питања детаљнији то је већа вјероватност успјеха.

2. Директан контакт
Метода која је успјешна у 70% случајева односи се на проналажење предузећа која одговарају властитим амбицијама. Није за срамежљиве јер је важан самоувјерен јавни наступ и остављање доброг првог утиска. Потребно је прво пронаћи неколико жељених предузећа те их лично контактирати телефоном или покуцати на врата, независно о томе траже ли нове људе или не. Метода се посебно препоручује младима и апсолвентима који на тај начин могу лакше пронаћи праксу. Директан контакт је 10џ ефикаснији од слања биографија. Посебно се препоручује контактирање малих предузећа с 50 или мање запосленика.

3. Друштвене мреже
Кључ је у личним контактима. Да тражите посао требају знати сви пријатељи на Фацебооку, ЛинкедИну и другим мрежама. Увијек постоји могућност да је неко чуо за отворено радно мјесто или је вољан послати препоруку. Метода је успјешна у 29% случајева.

4. Огласи у новинама
Редовно пратити новине и одговарати на све могуће огласе успјешно је у 24% случајева. Најбоље је за људе који траже прелазан посао и који не траже специфично радно мјесто него су спремни радити 'било шта'.

Најгоре методе за проналажење посла:

1. Поставити оглас: 'Тражим посао!'
2. Поуздати се у разне агенције и чекати да Вам се јаве
3. Слати биографије 'на слијепо'

 

24.10.2023. Остали пројекти

Позив за подршку локалним партнерствима за запошљавање
Позивају се локална партнерства за запошљавање да доставе…

Сви пројекти

17.03.2023.Публикације

Тематски извјештај тражена занимања 2022/2023.
Тематски извјештај тражена занимања 2022/2023.

Све публикације

Вијести