Како тражити посао

Проналажење посла претворило се у право мучење. Иако до информација због интернета није никад било лакше доћи, правих конкурса је врло мало, а конкуренција огромна. У мору приручника о томе како пронаћи посао издваја се "The Job-Hunter's Survival Guide" Richarda Nelsona Bollesa који је саставио најефикасиније методе за проналажење посла.

1. Самоанализа
Ради се о детаљној анализи властитих способности и жеља, а према аутору књиге метода доводи до успјеха у 86% случајева. Тражи доста времена и размишљања па се резултати не могу очекивати од данас до сутра. Састоји се од три питања:

Шта? (направити списак способности и знања),
Гђе? (одредити подручја интереса) и
Како? (која подузећа најбоље одговарају опису и како с њима ступити у контакт).
Што су циљеви одређенији, а одговори на питања детаљнији то је већа вјероватност успјеха.

2. Директан контакт
Метода која је успјешна у 70% случајева односи се на проналажење предузећа која одговарају властитим амбицијама. Није за срамежљиве јер је важан самоувјерен јавни наступ и остављање доброг првог утиска. Потребно је прво пронаћи неколико жељених предузећа те их лично контактирати телефоном или покуцати на врата, независно о томе траже ли нове људе или не. Метода се посебно препоручује младима и апсолвентима који на тај начин могу лакше пронаћи праксу. Директан контакт је 10џ ефикаснији од слања биографија. Посебно се препоручује контактирање малих предузећа с 50 или мање запосленика.

3. Друштвене мреже
Кључ је у личним контактима. Да тражите посао требају знати сви пријатељи на Фацебооку, ЛинкедИну и другим мрежама. Увијек постоји могућност да је неко чуо за отворено радно мјесто или је вољан послати препоруку. Метода је успјешна у 29% случајева.

4. Огласи у новинама
Редовно пратити новине и одговарати на све могуће огласе успјешно је у 24% случајева. Најбоље је за људе који траже прелазан посао и који не траже специфично радно мјесто него су спремни радити 'било шта'.

Најгоре методе за проналажење посла:

1. Поставити оглас: 'Тражим посао!'
2. Поуздати се у разне агенције и чекати да Вам се јаве
3. Слати биографије 'на слијепо'

 

27.09.2021. Остали пројекти

Запошљавање радника за здравствену његу  у СР Њемачкој - Tripl Win пројект
Triple Win пројект проводи у име њемачке владе Deutsche Gesellschaft für…

Сви пројекти

13.05.2022.Публикације

Статистички билтен- април 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец април 2022. године.

Све публикације

Вијести