Бескаматна кредитна линија за обуке из програмирања и информационих технологија

Уто, 24.09.2019.


У оквиру пројекта МаркетМакерс „Пилот пројекат финансијског механизма финансирања ИТ обуке са одложеном отплатом“ који финансира Влада Швајцарске, припремљен је механизам подршке провођењу обука из области програмирања и информационих технологија. Обуке су намијењене младим, незапосленим особама које имају жељу да стекну практична и тражена знања у области програмирања и информационих технологија, а немају новца да такве обуке плате.

Проведена истраживања у оквиру пројекта су показала да велики број младих има жељу да се усавршава у овој области, али то не може због недостатка новца којим би платило релативно скупе обуке. Зато велики потенцијал који постоји у овој области остаје неискориштен, а велика тражња за програмерима и стручњацима у области информационих технологија на тржишту рада остаје незадовољена.

Сарадњом пројекта МаркетМакерс, Агенције за развој предузећа Еда из Бањалуке, МФ банке и извођача обуке (предузећа “Lanaco i Technetis” из Бањалуке), постигнут је договор о формирању бескаматне кредитне линије код МФ банке, тако да полазници обука треба да плате само 20% трошкова током обуке, док за преосталих 80% могу да добију кредит од МФ банке. Предност је и то што полазници обуке не плаћају камату на тај кредит (дакле, враћају онај износ који позајме), а почињу га враћати тек након 9 мјесеци, што би требало бити довољно времена да пронађу посао са новостеченим знањима и вјештинама.

Пројекат подржава и Завод за запошљавање Републике Српске са циљем успјешног лансирања новог механизма подршке.

Вјерујемо да ће на овај начин обуке из програмирања и информационих технологија постати доступније, те да ће младе особе препознати ову прилику и похађати практичне обуке које им могу обезбиједити посао и бољу будућност.

Више информација о овим обукама и њиховом начину финансирања је доступно на веб-страницама компанија које изводе обуке – Lanaco i Technetis

МаркетМакерс пројект је подржан од Владе Швајцарске, а имплементира га конзорциј "Helvetas i Kolektiv/ Posao.ba".

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

30.06.2023.Публикације

Статистички билтен- мај 2023.
Статистички билтен ЈУ Завода за запошљавање Републике…

Све публикације