Четири године Клуба за тражење посла у Бања Луци – 36% чланова запослено

Уто, 28.10.2014.


Данас је пригодним активностима обиљежено 4 године рада Клуба за тражење посла у Бањалуци, организована је прес конференција, те Округли сто са послодавцима и незапосленим лицима.

Клуб за тражење посла је активна мјера Завода за запошљавање Републике Српске. Кроз Клуб за тражење посла Бањалука за четири године прошло је 366 младих до 30 година старости, а 130 их је нашло запослење, истакнуто је на конференцији за новинаре бањалучког Бироа за запошљавање. Успјешност од 36% је изузетан резултат за ову врсту активне мјере, а Клуб се налази на трећем мјесту ранг листе за цијелу БиХ иза Модриче и Сарајева.

Само је у овој години услуге Клуба потражило 159 људи, а 57 је пронашло запослење. Међу њима је пет лица покренуло самостални бизнис и добило подстицај Завода за запошљавање Републике Српске. Иако 57 можда не значи пуно за велике бројке незапослених, јако је битно да Завод пружа савјетодавне услуге којима незапосленим лицима помаже да пронађу запослење.

Шеф Бироа за запошљавање Бањалука Младен Врећо истакао је да се у Клубу млади едукују и припремају да што квалитетније дођу на тржиште рада. "Кроз обуке стичу знања у писању ЦВ-ја, молбе за посао, припреме за интервју и директно контактирање послодаваца", навео је Врећо и додао да статистика показује да је у Српској за период од септембра 2013. до септембра 2014. године 3,5 одсто мањи број незапослених на евиденцији Завода.

Руководилац Пројеката запошљавања младих (YЕП), који подржава Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), Ранко Маркуш је указао да је активирање младих на тржишту рада јако значајно, јер су млади демотивисани за конкурисање на одређени посао, прије свега због учестале појаве непотизма и партијског запошљавања у друштву.

Он је навео да је посљедњих година присутна реформа Завода, те да се осим саме евиденције, онима који траже посао нуди и савјетодавна услуга, а куб је управо то – групно савјетовање незапослених лица, које стручни савјетодавци воде ка заполењу.

Маркуш је напоменуо да анкете показују и да је велики број људи на бироу искључиво због остваривања одређених права.

Драган Пејаковић је, захваљујући обуци у Клубу за тражење посла Бањалука, покренуо властити бизнис и отворио фирму за тапацирање намјештаја и галантерију.

"Имао сам обуку 15 дана и добио сам потребне информације за отварање фирме", рекао је Пејаковић новинарима у Бањалуци.

У току дана је одржан и Округли стол са послодавцима, на којем је 10 послодаваца изнијело своје ставове по питању запошљавања, али и сарадње са клубом. Клуб се до сада показао као активан посредник квалитетне радне снаге према приватним послодавцима, док сарадња са јавним институцијама још може бити побољшана. Истакнута је и иницијатива да би требало Клуб отворити и у Лакташима, због великих захтјева за радницима,

У Републици Српској отворено је 11 клубова за тражење посла кроз које је запослено око 1.100 младих људи. Водитељ клуба Далибор Жунић је најавио да ће се 29.10. одржати промовисање неколико прича о успјеху клуба, те да ће биро посјетити представици Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), међу којима ће бити шефица операција за Босну и Херцеговину и директорица за западни Балкан.

 

(yep.ba)

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

21.03.2024.Публикације

Квалификовани радници
Квалификовани радници на евиденцији за Завода за запошљавање

Све публикације