Делегација Завода за запошљавање Републике Српске у радној посjети Националној служби за запошљавање Србије

Уто, 20.02.2018.


Мјере и програми запошљавања, резултати и планови у 2018. години, као и рад ИТ сектора, биле су главне теме састанка делегација НСЗ Србије и Завода за запошљавање Републике Српске. На састанку су размијењена и искуства и информације у вези са посредовањем у запошљавању.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић подсјетио је на добре резултате које је НСЗ остварила у прошлој години, као и суфицит у буџету, који је омогућио да мјере и програме у 2018. години НСЗ финансира својим средствима. „Позитивни резултати постигнути су добрим радом, али и захваљујући повољној пословној клими, олакшицама које се уводе за послодавце, што је допринијело да у Србији буде све више страних инвеститора", истакао је Мартиновић.

Он је подсјетио да је НСЗ расписала јавне позиве и конкурсе у циљу реализације програма и мјера активне политике запошљавања који су предвиђени Програмом рада за 2018. годину. Акционим планом запошљавања предвиђено је да за активне мјере запошљавања ове године буде издвојено 3,65 милијарди динара, као и додатних 550 милиона динара за особе са инвалидитетом.

Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске, истакао је да и они позитивно послују и да су остварили суфицит у буџету. „На евиденцији је 114.000 незапослених, што је стопа од 21 одсто и задовољни смо резултатима, а план је да ове године стопа буде испод 20 одсто", каже Вујичић.

Двије делегације су се сложиле да су и у Србији и у Републици Српској присутни слични проблеми када је ријеч о радној снази, а то су надекватне квалификације радника у односу на потребе тржишта рада, неактивна радна снага, а са друге стране велике потребе за запошљавањем у привреди, гдје се јављају дефицитарна занимања.

На састанку су размијењена искуства и информације у вези са програмима запошљавања који су планирани за ову годину Националним акционим планом запошљавања, а резултате програма и мјера реализованих у 2017. и планове за ову годину представила је Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавању у НСЗ. Истичући да је успјешно реализован план за прошлу годину, као да ће и ове године посебна пажња бити усмјерена на запошљавање теже запошљивих група, Неда Милановић је као добре мјере, које ће и ове године бити реализоване, истакла субвенције за самозапошљавање, субвенције за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих и јавне радове, а као новину најавила обуку за запослене, како би захваљујући новим знањима осигурали свој останак у предузећу на неком другом радном мјесту.

Делегација из Републике Српске ће током билатералне посјете у сриједу имати састанке и у Пожаревцу, са представницима филијале НСЗ у том граду, али и градоначелником Пожаревца, након чега је планирана посјета Археолошком парку „Виминацијум".

 

(nsz.gov.rs)

Све вијести

Остале вијести

31.07.2016.Публикације

Статистички Билтен - август 2018.
Статистички Билтен ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске

Све публикације