Обука за 40 незапослених лица

Пон, 19.02.2018.


У Заводу за запошљавање Републике Српске данас је почела обука за 40 незапослених лица која обухвата савладавање основних знања у кориштењу рачунара, рачунарских програма и интернет претраживача.
Руководилац Филијале Завода за запошљавање Бањалука Младен Врећо рекао је да су циљне групе дугорочно незапослена и лица старости од 15 до 30 година.

"Показано је велико интересовање за пројекат, јер се за обуку пријавило више од 130 незапослених лица. Тражимо додатна средства да би сви заинтересовани имали прилику да прођу обуку", рекао је Врећо новинарима.

Он је навео да је тренутно на нивоу Завода за запошљавање 114.300 незапослених лица, те да Завод у наредном периоду планира и обуку за лица која имају завршен занат, јер је тржиште показало да је за ове категорије потребна доквалификација и усавршавање да би се прилагодили новим начинима рада.

Менаџер пројекта Никола Бојић рекао је да се обука о кориштењу информационих технологија односи на основне операције као што је обрада текста, кориштење интернет претраживача и мејла да би се лица оспособила да самостално траже посао.

"Анкете су показале да 40 одсто незапослених лица каже да не посједује основне информатичке вјештине", оцијенио је Бојић.

Он је додао да су у оквиру овог пројекта планиране и обуке у областима пчеларство и дрвопрерада, за шта је већ расписан позив за пријаву корисника.

"Обука о преради дрвета планирана је да се реализује у мају, а циљ је да кандидате обучимо о основама из ове дјелатности како би колико-толико били спремни да раде овај посао, јер су послодавцима углавном потребни радници са искуством", рекао је Бојић.

Обука се реализује у оквиру пројекта "Јачање локалног партнерства за унапређење тржишта рада и повећање запошљивости".

 

(Срна)

Све вијести

Остале вијести

19.04.2018. Пројекти ЗЗЗРС

Програм обуке, доквалификације и преквалификације у 2018. години
ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске реализује „Програм…

Сви пројекти

26.12.2017. Остали пројекти

Феријални рад у Њемачкој у 2018. години
Завод за запошљавање Републике Српске и ове године…

Сви пројекти

31.07.2016.Публикације

Статистички Билтен - јули 2018.
Статистички Билтен ЈУ Завода за запошљавање Републике…

Све публикације