Од незапослености до произвођача млијека

Пет, 22.11.2019.


Позитиван примјер добре праксе и пословања на подручју општине Фоча којима је и ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске дао одређени допринос јесу млади, амбициозни, компетентни људи, које желе да раде и не бјеже од идеје покретања властитог бизниса.

Један од њих је седмочлана породица Његоша и Татјане Бадњар из Поповог Моста, која је примјер породичне заједнице која се успјешно бави пољопривредом.

Породица Бадњар се борила са разним проблемима, а најтежи је свакако лијечење најстарије кћерке, тринаестогодишње Марије Бадњар, која болује од дјелимичне парализе и оштећења вида, незапослени родитељи нису имали новац, али су им у помоћ прискочили људи доброг срца из Републике Српске, БиХ и дијаспоре.

Завод за запошљавање Републике Српске је препознао осјетљивост проблема те је Татјани Бадњар која је аплицарала по Програму подстицања развоја предузетништва код младих старости до 35 година - стартап (start-up) Српска одобрено 20.000 КМ за покретање властитог бизниса.

Захваљујући средтсвима Завода за запошљавање успјели су извршити набавку пет  музних крава, а свака од њих даје дневно 15 до 30 литара млијека.

Данас имају регистровано пољопривредно газдинство са којег дневно мљекари “Пађени” у Билећи испоручују од 100 до 140 литара млијека.

Тренутно држе седам музних крава и пет јуница, а уз говеда, поседују и товне свиње и педесетак кока носиља чија јаја свакодневно продају ресторанима на Тјентишту.

Бадњари истичу да су задовољни приходима од продаје млијека, а, уз подстицај Завода, стадо проширују и сопственим средствима, па су набавили и пет јуница које ће након тељења од наредне зиме почети да дају млијеко.

Цијена млијека по литру је 1,10 КМ са премијама и  ми мамо намјеру да на прољеће проширимо стадо на 15 грла, истакла је Татјана

Некад смо тешко живјели, дијете болесно, имали смо много проблема, али уз помоћ добрих људи  имали смо велики одскок. Да није било тих људи ко зна шта би са нама било и како би ово све изашло.

Онда смо, хвала Богу, својим радом и трудом успјели да се изборимо са проблемима истиче Његош, те додаје да је добра зарада и од телади и да ће идуће године десеторо остати за продају.

Бадњари истичу да немају велике трошкове за сточну храну, те не посједују своју земљу, али како је све мање стоке у том крају, комшије им уступају за кошевину и испашу ливаде и пашњаке, па сијена не може недостајати.

Ово је један од примјера добре праксе и пословања на подручју Општине Фоча, гдје је Завод за запошљавање Републике Српске кроз програме које реализује, а који су усмјерени на самозапошљавање младих кроз покретање властитог бизниса , развој предузетништва, одрживи економски развој и смањење броја незапослених у Републици Српској.

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти

10.03.2023.Публикације

Статистички билтен- јануар 2023.
СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН ЈУЗЗЗРС ЈАНУАР 2023.

Све публикације