Потписивање уговора и коференција за новинаре у Зворнику

Пет, 07.08.2015.


Директор Завода за запошљавање Републике Српске Милко Чолаковић рекао је на данас у Зворнику да незапосленост у Републици Српској у посљедње вријеме опада, односно да је мања за 5,2 одсто у односу на прошлу годину.

Чолаковић је на конференцији за новинаре рекао да зворничка регија има добру атмосферу што се тиче бизниса, јер то показује и повећан број запослених.

"Са задовољством могу рећи да је општина Зворник, што се тиче реализације пројеката Завода за запошљавање Републике Српске, једна од најбољих у Републици Српској", истакао је Чолаковић.

Према његовим ријечима, по пројекту запошљавања у овој години од Завода за запошљавање Републике Српске, сходно Акционом плану запошљавања Владе Републике Српске, одобрено је 4.070.000 КМ за запошљавање 1.585 лица, односно суфинансирање запошљавања код послодаваца.

Он је додао да су Бироу за запошљавање Зворник одобрена средства за запошљавање 47 радника код 32 послодавца, док је у другој компоненти суфинансирања запошљавања за 450 лица у износу од 1,8 милиона КМ, Зворнику одобрена средства за 14 лица.

"Према пројекту запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца одобрено је суфинансирање 793 лица, односно обезбијеђена су средства за сву дјецу из ових категорија која су аплицирала", рекао је Чолаковић.

Чолаковић је напоменуо да се Пројекат подршке запошљавању у привреди финансира средствима Завода, а друга два пројекта средствима Владе Републике Српске.

Шеф Бироа за запошљавање Зворник Горан Петровић рекао је да је у оквиру програма "Заједно до посла" на подручју зворничке општине запослено 126 лица, за шта је за општину Зворник, по основу овог програма, издвојено 417.000 КМ.

"Захваљујући активним мјерама Завода за запошљавање Републике Српске број запослених се повећава, па су у јули путем зворничког Бироа посао нашла 82 лица", истакао је Петровић.

Он је рекао да се на евиденцији зворничког Бироа за запошљавање налази 5.120 лица која активно траже посао и 3.650 лица која су на евиденцији по другом основу.

Петровић је најавио да ће Биро за запошљавање у наредном периоду, осим активних мјера, радити и у сфери уписне политике тако да се систем школовања у зворничкој општини прилагоди привреди.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић рекао је да Зворник има 775 предузеничких радњи у којима је запослено око 1.500 радника, што је око 17 одсто од укупног броја запослених у зворничкој општини.

"У овој години отворено је 30 више радњи него што је одјављено. И у прошлој години смо имали позитиван тренд и то је податак који охрабрује и говори да се људи свакодневно боре за запослење и самозапошљавање", оцијенио је Стевановић.

Након конференције, потписано је 37 уговора са послодавцима и физичким лицима који су већ извршили запошљавање, односно самозапошљавање.

 

(pressrs.ba)

Све вијести

Остале вијести

19.04.2024. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ
Развојна агенција Републике Српске, у складу са Програмом…

Сви пројекти

01.12.2023.Публикације

Статистички билтен- октобар 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за октобар мјесец 2023.

Све публикације