Позитивна прича из Костајнице: „Упорност се исплати“

Чет, 08.02.2018.


Центар за информисање, савјетовање и обуку (ЦИСО) Приједор у оквиру својих активности пружа младим незапосленим лицима услуге савјетовања, информисања и оспособљавања са циљем њиховог што бржег и лакшег запошљавања. Акценат је на мотивисању младих незапослених лица на активном тражењу посла, те повећању њихових капацитета запошљивости. Ове активности се континуирано спроводе у Приједору, као и у осталим бироима који припадају овој Филијали. Катица Смиљанић из Костајнице једна је од оних незапослених лица са евиденције која је прошла кроз наведене активности Центра.

„Недавно се навршило пуних пет година како сам стекла звање професора италијанског језика и књижевности и српског језика и књижевности. Мој пут до сталног запослења је управо толико и трајао”, започиње своју причу Катица.

„Моја прва едукација послије завршетка студија била је радионица коју је организовао ЦИСО Приједор у Костајници. Радо сам се одазвала на информисање и радионице на коју ме упутио мој савјетодавац, јер сам знала да немам шта изгубити и да ћу сигурно нешто корисно чути. Драган, који је држао радионицу, током предавања ме је, између осталог, упитао шта знам радити, осим струке и које вјештине посједујем. То ме навело да почнем размишљати шта ја још могу и знам да радим. Убрзо након овога, уписала сам курс енглеског језика и одлучујем да ћу радити друге послове и да нећу „чекати“ посао у струци. Борим се за различите послове, што на крају резултира мојим ангажманом у једном омладинском центру. Ту сам упознала сјајне људе од којих сам научила како да радим са младима, те сам присуствовала разним семинарима и тренинг курсевима. С обзиром да је то био посао на одређено, до завршетка пројекта, знала сам да морам наставити са активним тражењем посла. Пријављивала сам се на конкурсе укључујући и оне изван Костајнице. За овај посљедњи обавијестила ме је госпођа Славица из бироа Костајница. У почетку сам се  двоумила, јер сам се помало и уморила од различитих конкурса на којима сам била. На крају ипак одлазим на интервју, те помало неочекивано добијам посао у својој струци. Упорност се на крају ипак исплатила” каже Катица.

„У међувремену сам прошла још једну обуку и постала савјетница за Пасош компетенција. Драго ми је што сам захваљујући томе у прилици да подстакнем друге, посебно младе, да схвате да знају и могу много више него што мисле. Веома је важно да млади схвате да само спој формалног, неформалног и информалног образовања даје жељене разултате и да тако постајемо конкурентни на тржишту рада. За ових пет година научила сам да не треба одбијати послове док не дођеш до жељеног, јер из сваког посла ћеш нешто научити, те да увијек треба радити на себи, ићи на различите едукације и јављати се на огласе, јер само тако можеш доћи до циља, а у овом случају то је посао у струци”, завршава своју причу ова млада дјевојка из Костајнице.

Све вијести

Остале вијести

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

01.12.2023.Публикације

Статистички билтен- октобар 2023.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за октобар мјесец 2023.

Све публикације